Sloveniji je denimo bonitetna agencija Standard & Poor's nedavno napovedala možnost novega znižanja bonitetne ocene, če se bo sposobnost države za izvedbo ključnih reform zmanjšala oz. če bo politična negotovost spodjedla dinamiko njihovega izvajanja. "Zato je za Slovenijo važno, da se izboljšajo izgledi, ki imajo sedaj negativen predznak," je na sredinem srečanju Združenja bank Slovenije (ZBS) z novinarji menil Mrak.

V krizi so pomembno negativno vlogo odigrale ameriške bonitetne agencije, ki so zato izgubile precej dobrega imena. Vzniknili so ponovni pozivi k vzpostavitvi evropske bonitetne agencije. "Če bo Evropa naredila svojo bonitetno agencijo, to ne bo za to krizo, ampak za kakšno drugo," je ocenil Mrak. Kot je pojasnil, je od investitorjev odvisno, informacije katerih agencij koristijo, za to pa nova agencija potrebuje čas, da si pridobi kredibilnost in zaupanje.

Po njegovem mnenju so tako investitorji sedaj zelo pripravljeni, da bi za ocenjevanje tveganj uporabljali še kakšen drug kanal. "A trenutno alternative na kratek rok ni," je dejal. Na srednji rok pa se pri vzpostavitvi nove agencije kažejo tudi tehnične težave in se glede načina njene vzpostavitve poraja vrsta dilem.

Mrak je med drugim povzel, da agencije za svoje ocene nosijo le tveganje dobrega glasu, ne pa materialne odgovornosti. Proti temu sicer po svetu potekajo tožbe. "Če bi takšne tožbe, da bi morala agencija nositi tudi materialno odgovornost, uspele, bi to pomenilo njihov konec," je sklenil Mrak.