Lenart.To so včeraj potrdili tudi v podravski območni organizaciji svobodnih sindikatov, ki sicer ni reprezentativen sindikat v tem podjetju.

»Niti Prevent Halog ni izvzet iz sedanje gospodarske situacije, temveč se kot del avtomobilske industrije nahaja v središču tega negativnega razvoja,« je v sporočilu za javnost pojasnil razloge za takšno odločitev direktor družbe Franz Thomas Herzog.

Dodal je, da tako kot mnogi drugi tudi sami beležijo precejšen upad naročil. Kot je povedala Breda Črnec, predstavnica podravske območne organizacije svobodnih sindikatov, jih vodstvo o tej nameri ni obvestilo, niti jim niso posredovali programa presežnih delavcev.

So jim pa zagotovili, da ga bodo pripravili v skladu z zakonodajo in pri tem upoštevali vse predpise in kriterije, predvidene ob odpuščanju. Iz podjetja so o tej nameri že obvestili zavod za zaposlovanje, kjer naj bi se odpuščeni zglasili še pred koncem letošnjega leta.

»Takšnega darila za praznike res nisem pričakovala. Žalostna sem in obenem zelo zaskrbljena, saj bo moževa plača komaj zadoščala za vse položnice. Doma imava dve šoloobvezni hčerki, in čeprav smo vajeni skromnosti, se bojim, da vse višjim stroškom, ki jih s seboj prinaša življenje, ne bomo kos,« je povedala ena od delavk tega podjetja, ki sicer še ne ve, ali bo tudi sama med odpuščenimi, se pa tega boji.

V podjetju so pretežno zaposlene ženske. Trenutno je v podjetju še 750 ljudi, potem ko bodo razdelili odpovedi, jih bo ostala le dobra tretjina.

Pojavljajo pa se ugibanja, ali bi v podjetju vendarle lahko še našli drugačno rešitev, kot je odpuščanje. Manj bi jih ostalo brez dela, če bi vsem zaposlenim skrajšali delovni čas z osmih na šest ur dnevno, in to za nekaj mesecev. A Herzog zatrjuje, da bo zmanjšanje števila zaposlenih neizogibno. Cilj teh neizogibnih ukrepov pa je, da bi podjetju zagotovili varno prihodnost, je še dodal.