Po inšpektorjevih ugotovitvah naj bi bilo na odlagališču okrog 300 kubičnih metrov vseh vrst odpadkov, od avtomobilskih in traktorskih gum, odpadnega železa, odsluženih gospodinjskih aparatov, bele tehnike, televizorjev do avtomobilskih karoserij, kovinskih sodov, plastičnih folij iz kmetijstva, njivskih organskih odpadkov, tekstila. »Skratka vse, kar si je mogoče zamisliti,« pravi direktor Komunale Trebnje Stanko Tomšič.

Čiščenje odlagališča bo občino stalo približno 20.000 evrov. Ker je v bližino odlagališča mogoče priti le s traktorjem ali večjim terenskim vozilom, do smeti pa zgolj peš, je odstranjevanje odpadkov precej zamudno. »Za zdaj bomo odstranili zgolj komunalne odpadke, pod njimi pa so še gradbeni odpadki. Kaj bomo z njimi, še ne vemo,« dodaja Tomšič.

Po mnenju Jožeta Povšiča iz Dolenjskega ekološkega zavoda gre gotovo za največje divje odlagališče v jugovzhodni Sloveniji, na njem pa je po njegovi oceni celo kakšnih 500 kubičnih metrov smeti, med katerimi so tudi nevarne in strupene tekoče snovi, ki odtekajo v podtalnico. Za odlagališče je izvedel aprila 2010, ko je, takrat še kot podžupan, prejel anonimno pismo. »Odpadke so odmetavali domačini, razni podjetniki, trgovci, gostilničarji. Na odlagališču je tudi že gorelo, nazadnje lani septembra. Ta požig se je najbrž zgodil, ker smo javno govorili, da bomo odgovorne našli po številkah avtomobilskih karoserij,« je povedal.

Tomšič upa, da se takšna ekološka bomba ne bo več ponovila, lokacijo bodo redno spremljali tudi inšpektorji. Povšič pa opozarja, da bodo na odgovorne pritiskali, dokler ne bo z odlagališča odstranjena zadnja pločevinka.