Kondilome, kot imenujemo analnogenitalne bradavice, povzročajo humani papiloma virusi (HPV) in jih je treba odstraniti, saj se lahko nekatere redke oblike tudi maligno spremenijo. Približno polovica spolno aktivnih ljudi naj bi bila nosilec vsaj enega od številnih tipov humanega papiloma virusa, vendar se kondilomi pojavijo le pri nekaj odstotkih okuženih. Pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, jih pogosteje odkrijejo, toda metaanaliza, katere rezultate so objavili v reviji Lancet, kaže, da je odstotek zapletov oziroma sprememb kondilomov v karcinom nižji kot pri ženskah, pri katerih okužba s HPV lahko vodi do raka materničnega vratu.

V zadnjih 20 do 30 letih je pojavnost analnega karcinoma naraščala in je še posebej visoka pri HIV-pozitivnih posameznikih in moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Velik del rakavih sprememb povzročata HPV tipa 16 in 18, ki sta odgovorna za 80 odstotkov vseh analnih karcinomov in 70 odstotkov rakov materničnega vratu. V metaanalizi, ki jo je vodil Andrew Grulich z avstralske Univerze New South Wales, so analizirali podatke 53 študij, ki so ugotavljale, kako pogosto intraepitelijska neoplazija anusa (AIN) napreduje v analni karcinom pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Odkrili so, da je bila večina moških, vključenih v študije, okužena z virusom HPV, AIN pa jih je imelo 20 do 30 odstotkov. Odstotek je bil najvišji med moškimi, okuženimi z virusom HIV. Grulich in kolegi so potrdili, da AIN v analni karcinom na leto napreduje pri enem na 600 med HIV-pozitivnimi in enem na 4000 med HIV-negativnimi moškimi. Za primerjavo: neoplazija materničnega vratu napreduje v raka pri eni od 80 bolnic na leto. »Presejalnih programov pri moških in ženskah kljub enakemu sprožilcu rakavih sprememb – virusu HPV, ne moremo prenašati, povezovati ali enačiti, potrebne so obsežne študije, ki bi določile natančne smernice za presejanje predrakavih analnih sprememb med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Prioriteta raziskovalnega dela naj bo tako identifikacija biomarkerjev, ki sporočajo, katere skupine moških so najbolj ogrožene,« so ob objavi v Lancetu pozvali izvajalci metaanalize. zd