Kot nam je povedal direktor kranjske enote Zavoda za gozdove Janez Logar, bo letošnji posek znašal okoli 230.000 kubičnih metrov, a po veljavnih načrtih bi bil lahko še enkrat večji. »Na tem območju imamo 13.000 lastnikov gozdov kar je ogromna številka in prav zaradi tega mnogi niso kos nalogam, ki jih lastništvo prinaša. Gozda in lesa zato ne izkoriščamo ustrezno, ker mnogi lastniki nimajo niti osnovnih znanj. Seveda pa to vpliva na vse pojave, ki se nam v Sloveniji v zvezi z lesom potem dogajajo.« Rezerve pa so ogromne in na vseh področjih. Gregor Benčina, direktor podjetja Jelovica, ki je zgradilo preddvorski vrtec, trdi, da bi z več predelanega lesa lahko ustvarili okoli 300 milijonov evrov dodane vrednosti in da vsakih 1000 kubičnih metrov pomeni eno delovno mesto, kot so izračunali v Avstriji: »Les je dejansko izziv, ker je pri nas poraba na prebivalca osemkrat manjša, kot v Avstriji. Novi vrtec v Preddvoru je odziv na to, z njim smo uspeli pokazati tako prednosti lesa kot tudi naše znanje. Hodijo ga gledat od blizu in daleč.«

Župan Preddvora Miran Zadnikar je ob tem izpostavil obisk na Tirolskem v Avstriji kjer so v eni od dolin spoznali, kako nujno je znati izkoriščati bogastvo gozda. Tam so namreč omejili odvoz nepredelanega lesa in s tem spodbudili podjetništvo in ustvarili nova delovna mesta. Po besedah Ani Zavrl, direktorice direktorata za gozdarstvo pri ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Slovenija vse bolj spoznava prednosti lesa in zato je ustanovitev strateškega sveta prvi korak k celostni strategiji izkoriščanja našega bogastva, ki ga še vedno preveč izvozimo kot surovino, nato pa uvažamo izdelke, drugi pa poberejo dobičke.

Leseni vrtec v Preddvoru je stal 2,5 milijona evrov in je prvi tak pri nas. Z njim so svojo zeleno usmeritev poudarili tudi v občini Preddvor, kjer so ponosni na naravno bogastvo in ohranjeno okolje kar je v preteklosti privabilo tudi nove prebivalce. Okoli 400.000 evrov so pridobili od Eko sklada, največje breme pa je seveda ostalo na občini, ki pa zaradi tega ne bo trpela hujših finančnih posledic. Glavne prednosti so seveda v okolju in uporabnikom prijazni stavbi, kjer je majhna poraba energije, objekt pa narejen tako, da mu lahko dva oddelka še dodajo, če bo potrebno.