Kdor prisega na domače, se bo moral znajti in gos ponarediti oziroma jo nadomestiti s kakšno okusno domačo kokoško ali celo zajcem, ampak pri slednjem peka poteka drugače. In če takšno ponarejeno gosko postrežemo z dušenim rdečim zeljem in mlinci, nam plagiatorstva skoraj nihče ne bo očital.

Gosja pečenka po Martinovo

Potrebujemo gos (okoli 3 kg), 4 jabolka, 3 čebule, 3 večje korenčke (lahko enega rumenega, enega oranžnega in en pastinak), 4 dl čiste juhe (mesna ali zelenjavne), 0,6 dl olivnega olja, morsko sol, 3 vejice peteršilja, 3 vejice majarona, 3 lovorove liste.

Gos očistimo, ji odrežemo konice peruti, morebitne ostanke puha posmodimo in gos operemo. Majaron osmukamo in skupaj s peteršiljem drobno sesekljamo. Primešamo sol in z mešanico natremo notranjo stran gosi. Od zunaj jo natremo le s soljo in pustimo počivati eno uro. Jabolka očistimo ter porinemo v gos, peruti in bedra pa z vrvico privežemo ob trup, da se med peko ne presušijo. V večji lonec nalijemo za tri centimetre vode, vanjo položimo začinjeno gos, pokrijemo in pristavimo. Ko zavre, temperaturo znižamo na minimum ter počasi dušimo pol ure. Tik pred koncem dušenja pečico segrejemo na 160 stopinj. Čebuli olupimo in razpolovimo, korenček pa operemo in ostrgamo. Dušeno gos vzamemo iz posode, dobro obrišemo in položimo v glinen ali steklen pekač. Na dno dodamo razpolovljeni čebuli, ostrgane korenčke in lovorove liste, vse skupaj prelijemo z vrelim oljem in potisnemo v segreto pečico. Med pečenjem z dna pekača pobiramo gosjo mast, ki jo shranimo, pečenko pa pogosto prelivamo z vročo čisto perutninsko juho oziroma s pečenkinim sokom. Čez približno 45 minut pekač vzamemo iz pečice, gos obrnemo, zatem pa jo na nekaj mestih plitvo zarežemo z ostrim tankim nožem, da olajšamo iztekanje maščobe. Potisnemo jo nazaj v pekač in pečemo še kakšnih deset minut. Gos vzamemo iz pekača, pečenkin sok pa precedimo v manjšo posodico. Nato gos znova položimo v vroč pekač, v katerem naj stoji slabih deset minut. S precejenega soka poberemo ostanke maščobe, nato sok pristavimo in kuhamo nekaj minut, da se zgosti. Celo gos postavimo na mizo in postrežemo z dušenim rdečim zeljem, mlinci in jabolki, ki jih poberemo iz gosi, na mizo pa v posodi za omako postavimo še pečenkin sok za prelivanje. Mlince lahko nadomestimo s testeninami, kruhovimi cmoki ali pečenim krompirjem, zabeljenim z gosjo mastjo. In nikar ne pozabimo na vino!