Potem ko so najboljši alpski smučarji v tehničnih disciplinah v Söldnu in Leviju na začetku nove sezone pokazali svoje znanje, ga bodo drzni tekmovalci v hitrih disciplinah prihodnji konec tedna. Preden se bodo jutri odpravili v Severno Ameriko, so se včeraj v večini predstavili slovenski javnosti. Vzdušje pred začetkom sezone je pozitivno, dodatne kaplje bencina pa so jim dali smučarji v tehničnih disciplinah, ki so predvsem po zaslugi Tine Maze dosegali odlične rezultate.

»Velik odziv novinarjev kaže, da je alpsko smučanje v Sloveniji izjemno popularno. Na vas smučarjih je, da upravičite zaupanje. Na nas na zvezi pa, da se vam trudimo zagotoviti čim boljše pogoje za delo,« je uvodoma pojasnil Primož Ulaga, ki se je, odkar je septembra postal prvi mož Smučarske zveze Slovenije, včeraj prvič predstavil javnosti ob prisotnosti tekmovalcev.

Rekonvalescent po poškodbi Andrej Jerman se je v Severno Ameriko že odpravil, tako da ga kot Tine Maze (pot na sever je nadaljevala po slalomu na Finskem) in Ane Drev, ki je bila pri zobozdravniku, ni bilo. Bila pa je prisotna številčna glavnina, med katerimi sta bili dve novi imeni. Reprezentanci v hitrih disciplinah se je namreč pridružil novi član Klemen Kosi, javnosti pa se je v vlogi glavnega trenerja hitrih disciplin v moški reprezentanci predstavil Tadej Platovšek.

»Naj najprej poudarim, da smo zelo veseli dobrih rezultatov, ki so jih na začetku sezone pokazali smučarji v tehničnih disciplinah. Vlili so nam dodatno motivacijo, da se tudi mi izkažemo,« je uvodoma dejal Tadej Platovšek. »Na južni polobli smo trenirali dobro, oktobra pa smo imeli v Evropi težave zaradi preobilnega sneženja. Nazadnje smo opravili tri dni zelo dobrega treninga na Planaiu. Želimo si, da bi imeli dobre razmere tudi v Nakiski, da bi lahko odločno startali v novo sezono.« Platovšek je še pojasnil, da velikih sprememb z njegovim prihodom v slovenski reprezentanci ni. Da je Avstrijec Burkhard Schaffer postavil trdne temelje, ki jih nadgrajujejo s pogovori v slovenskem jeziku, česar so vsi najbolj veseli. Vsi tekmovalci v en glas poudarjajo, da je vzdušje v ekipi odlično. Platovšek pa se je ob tej priložnosti zahvalil še najožjim sodelavcem, s katerimi garajo, da imajo tekmovalci čim boljše pogoje.

Ženske prihodnji konec tedna v Aspnu čakata dve novi preizkušnji v tehničnih disciplinah, medtem ko bodo tekme v hitrih disciplinah v Lake Louisu teden dni kasneje. »Kot sem seznanjen, so razmere za vadbo v Vailu zelo dobre. V načrtu imamo sedem treningov. Če nam bodo dobro uspeli, bomo imeli dodatno spodbudo za še boljše nastope. Lahko rečem, da so punce dobro pripravljene. Naš cilj bo, da se v veleslalomu uvrstimo do 15. mesta ter še z eno tekmovalko v finale, v slalomu pa z eno do dvema med najboljšo trideseterico,« je optimističen Denis Šteharnik, glavni trener tehničnih disciplin v ženski reprezentanci. Pojasnil je še, da se bodo kvote svetovnega pokala spremenile po tekmah v Severni Ameriki, torej 2. decembra.

Vodstvo pravi, da je razveseljivo, da v slovenski reprezentanci ni večjih poškodb. Nekaj težav z njimi ima le Maruša Ferk, ki se je minuli konec tedna v Leviju po eni sezoni posta znova uvrstila med slalomske dobitnice točk. Ferkova ima opornico na palcu desne roke, ki jo bo »krasila« vso sezono.