Vodja projekta prenove Maja Štefula iz družbe Bežigrajski športni park je pričakovano dejala, da nad odločitvijo ministrstva niso navdušeni, ker bodo zaradi ponovitve postopka izgubili dodaten čas in imeli dodatne stroške.

Zaradi obsega odločbe ministrstva, ki se razteza na 25 straneh, Štefulova za zdaj ni želela konkretneje komentirati odprave okoljevarstvenega soglasja, ki ga je agencija za okolje izdala konec maja letos.

A presenetljivo, nad odločbo ministrstva niso navdušeni niti stanovalci Fondovih hiš, ki so sprožili pritožbo. Priznali so, da obžalujejo »takšno polovično odločitev, saj je ministrstvo kot razlog za odpravo soglasja na prvem mestu navedlo postopkovne nepravilnosti«. Razočarani so, ker je ministrstvo njihove ključne pripombe o nezakonitosti in nedopustnosti predvidene gradnje bodisi zavrnilo bodisi se do njih ni opredelilo, ker ni bilo pristojno. Odpravo odločbe vidijo le kot podaljšanje agonije stadiona, o usodi katere bo po njihovem mnenju na koncu odločilo upravno ali celo ustavno sodišče.

Stanovalci Fondovih hiš so napovedali, da bo agencija verjetno ponovno izdala okoljevarstveno soglasje, le da bo tokrat dosledno upoštevala vse določbe zakona o splošnem upravnem postopku. Od agencije tokrat pričakujejo, da bo vsaj zaostrila in natančneje opredelila omilitvene ukrepe, ki se jih bo Joc Pečečnik moral držati v času gradnje. Naj spomnimo, Pečečnik je že pred časom okrcal omilitvene ukrepe, ki mu jih je s sedaj odpravljenim soglasjem naložila agencija za okolje, saj bi ti za eno leto podaljšali čas gradnje in povišali stroške gradnje.

Za komentar odločbe ministrstva smo prosili tudi agencijo za okolje, kjer so odgovorili, da odločbo še vedno preučujejo in je zato ne morejo podrobneje komentirati. Pri tem pa je nenavadno, da je agencija še vedno ni utegnila preučiti, saj je ministrstvo odločbo izdalo 24. oktobra in jo najprej poslalo ravno agenciji za okolje, ki je potem morala odločbo posredovati drugim strankam v postopku.

Odzvali pa so se na Mestni občini Ljubljana, kjer so ogorčeni nad dolgotrajnostjo postopkov državnih organov. Na občini namreč menijo, da je ravno počasnost postopkov razlog, zakaj se prenova oddaljuje in stadion še bolj propada. vbr