Koprski Stavbenik, ki je pod okriljem Primorja v zadnjih letih pospešeno gradil in ustvarjal dobiček, se je zaradi krize na nepremičninskem trgu znašel v tako velikih težavah, da bo najbrž moral v stečaj. Na zadnji skupščini pred dnevi je direktor Stavbenika Mitja Petrič lastnikom, podjetju CPG Nova Gorica in Primorju v stečaju, predlagal dokapitalizacijo v višini treh milijonov evrov, vendar ta ni bila izglasovana. Danes se bodo sestali še enkrat in če ne bo druge možnosti, naj bi uprava za Stavbenik predlagala stečaj.

»Stavbenik trenutno ni naša prioriteta. Poleg tega hočeš poznati vsa morebitna tveganja, preden nekam vložiš denar, uprava pa tega ni zadovoljivo naredila. Skupščino smo sicer zaključili brez nekih konkretnih sklepov, vendar je vprašanje, kaj se bo zgodilo. Tudi za stečaj je treba izpolnjevati pogoje, kar pa mislim, da jih Stavbenik ne,« pravi Kristjan Mugerli, direktor CPG Nova Gorica, ki je pred časom prevzelo 51-odstotni delež v Stavbeniku.

»Res smo se znašli v finančnih težavah, vendar poskušamo poiskati vse možnosti, da bi podjetje rešili,« pravi direktor Stavbenika Mitja Petrič, ki je vodenje Stavbenika od svojega predhodnika Petra Fabianija prevzel v času, ko so zadeve začele strmoglavljati. V letu 2011 so se namreč prihodki Stavbenika zmanjšali za polovico, v letošnjem letu pa so jih začele preganjati tudi banke, pri katerih imajo najetih za dobrih deset milijonov posojil. Največje imajo pri NLB, banke pa so jim pripravljene posojila reprogramirati le v primeru, da dobijo zadovoljivo garancijo, da jih bo Stavbenik uspešno poplačal. »Zato iščemo tudi partnerja, ki bi odkupil vsaj polovični delež naše naložbe v Izoli, kjer gradimo stanovanja. Če bi tega našli, bi lahko uspešno sanirali zadeve,« pravi Petrič. Vendar interesentov ni, po naših podatkih pa Stavbenik zahteva tudi previsoko ceno.

Poleg tega ima Stavbenik težave tudi z izvajalci in drugimi upniki, ki so že začeli vlagati izvršbe. Ravno zaradi tega so imeli pred dnevi blokirane račune. Terjatev do enega od podizvajalcev so zdaj poplačali in z računi lahko spet normalno poslujejo, vendar je vprašanje dni, kdaj bodo spet blokirani. Za izvršbe so bodo najbrž zelo kmalu odločili tudi drugi upniki, po naših podatkih pa Stavbeniku povzroča največ preglavic davkarija, saj ima Stavbenik do njih dolgove iz naslova neplačevanja davka na dodano vrednost. V kolikor jih ne poplačajo do druge polovice novembra, bo davkarija sedla na Stavbenikove račune. »To je res,« priznava Petrič, ki sicer zatrjuje, da so v Stavbeniku ves čas izplačevali plače in tudi vse prispevke. V Stavbeniku je zaposlenih 100 ljudi. »Naš namen ni zapreti podjetja. Če pa ne bo druge možnosti in bomo v to prisiljeni, bomo poskušali poiskati način, da bi bili zaposleni in upniki najmanj prizadeti,« še pravi Petrič. Poudarja, da si ne želi situacije, da delavcem ne bi mogli izplačevati plač in bi bili zaradi tega vsi v agoniji. Na vprašanje, ali bo potemtakem predlagal stečaj, pa ni želel odgovoriti, češ da je za tak razmislek prezgodaj.