Prvoobtoženi Dragan Tošić in še sedem »balkanskih bojevnikov«, ki so jih pred tednom dni izpustili iz pripora, ostajajo na prostosti. Tožilki Blanka Žgajnar in Mateja Gončin sta se na sklep sodišča pritožili, a je višje sodišče pritožbo zavrnilo. To je bilo tudi pričakovati, saj višje sodišče odloča na podlagi podatkov v sodnem spisu, ta pa se je z odločitvijo razpravljajočega senata, da iz njega izloči dokaze, pridobljene v Srbiji in Sloveniji, prejšnji teden hudo stanjšal.

Zaslišali bodo še nekaj prič

Med drugim naj bi senat višjega sodišča v sklepu navedel, da so razlogi senata okrožnega sodišča za odpravo pripora pomanjkljivi, a je tožilsko pritožbo kljub temu zavrnil iz formalnih razlogov. Kar bi se dalo razumeti tudi tako, da imajo višji sodniki do izločitve dokazov drugačno stališče kot razpravljajoči senat, ki ga vodi sodnik Gorazd Fabjančič. A to za zdaj ni pomembno, kajti na izločitev dokazov se tožilstvo lahko pritoži šele v okviru pritožbe na sodbo. Sodba pa bi morala biti izrečena v devetih dneh, sicer bodo iz pripora izpustili še vse druge obtožence – Anesa Selmana, Marka Bubliča in Miralema Lucevića iz »pravega« pripora in Sandro Udrih iz hišnega. Čeprav se čas hitro izteka, se je sodišče včeraj odločilo, da ugodi obrambi in zasliši še nekaj prič.

Nove dokazne predloge je včeraj nanizal Selmanov zagovornik Dejan Markovič. Odzval se je na očitke iz modificirane obtožnice, češ da je Selman od začetka januarja do 15. marca 2008 Italijanu Francescu Petrelliju prodal najmanj 450 kilogramov kokaina za 16,2 milijona evrov. Selman je včeraj dopolnil svoj zagovor, v katerem je zanikal obtožbe. »Tisti čas nisem bil v Italiji, Petrelliju nisem izročil 450 kilogramov kokaina, sploh ga nisem poznal,« je dejal. Kot je zatrdil, je bil v spornem času v Bosni. Navedel je tudi natančen datum, kdaj je odpotoval tja, in sicer 4. januarja. Kot je dejal, se tega natančno spominja zato, ker je imel naslednji dan njegov bratranec rojstni dan. Iz Bosne se je, kot je poudaril, vrnil šele po 15. marcu, to pa zato, ker ga je klical predstavnik podjetja Hiša nepremičnine, da je podpisal predpogodbo in plačal avans za nakup stanovanja v Ljubljani.

Natakar z več nepremičninami

Markovič je predlagal, naj zaslišijo Selmanovega bratranca in teto, pri katerih je bival v Bosni. Tam je menda obnavljal stanovanje, ki ga je pred tem kupil. Ker mu je pri obnovi pomagal oče, je odvetnik predlagal, naj zaslišijo tudi njega in obrtnika, ki je polagal estrihe, poleg tega pa še obtoženčevo mamo, ki je nasprotovala njegovemu odhodu v Bosno. Predlagal je tudi zaslišanje direktorja družbe Hiša nepremičnine in izpis telefonskega prometa s stacionarne telefonske številke, ki jo je v Bosni uporabljal Selman.

Žgajnarjeva je predlagala, naj sodišče te dokaze zavrne. Dejala je, da bodo sorodniki najverjetneje pričali v obtoženčev prid, a njihovih navedb ne bo mogoče preveriti. Tudi bratranec ima lahko rojstni dan 5. januarja, a to še ne pomeni, da je bil Selman takrat pri njem v Bosni, je dejala. In še, da tudi dejstvo, da ima Selman stanovanje v Bosni, ni dokaz, da je bil v spornem času tudi v resnici tam. »Petrelli je prepoznal obtoženca kot tistega, ki mu je prodajal kokain. Če je v vmesnem času, ko je to počel, hodil v Bosno obnavljat stanovanje, to ne spreminja naših trditev. Je pa zanimivo število nepremičnin, s katerimi razpolaga obtoženi,« je še izjavila tožilka Žgajnarjeva. Mimogrede, ob prijetju je Selman navedel, da kot natakar na mesec zasluži okoli 800 evrov.

Sodišče je kljub vsemu odločilo, da bo preverilo Selmanov alibi ter zaslišalo mamo, očeta in direktorja družbe Hiša nepremičnine, če se bo izkazalo za potrebno, pa morda še koga. Danes naj bi začeli z materinim zaslišanjem.