Globalizacija je vidna tudi v slovenskih trgovinah za opremo malih živali, pa čeprav je četrtina teh izdelkov nepraktična ali odvečna ter neuporabna za pse, a zato toliko bolj privlačna za kupce. »Vendar pa z vidika ponujanja rešitev in idej raznolikost ponudbe ni sporna, saj posredno pripomore k boljšemu poznavanju živalske vrste in h kakovostnejšemu sožitju posameznika z izbrano živaljo,« je prepričana Breda Kralj, avtorica slovenskega kinološkega priročnika Masaža psov.

Pes kot otrok

Zadnja leta je predvsem v večjih mestih viden izstopajoč profil ljudi, ki se posvečajo psom na enak način in z enakimi pripomočki kot otrokom. Javno in brez sramu izraženo čustvovanje z živaljo pa je le ena izmed mnogih oblik. »Ta oblika je v osnovi dobra, saj pes v rumenem plaščku doma dobi kakovostno hrano, skrbniki ga obravnavajo kot družinskega člana in so nanj pozorni, zato gre za primerno posvečanje živalski vrsti, ne glede na to, kako bizarna je videti,« je povedala Breda Kralj, tudi predsednica kinološkega društva Aport, in dodala: »Ljudje s psom, živečim v stanovanju, delijo čustva, saj se ti psi ves čas motajo pod nogami in so ves čas v bližini in na očeh.« Popolnoma nasproten pristop oskrbe psov pa je v ruralnih okoljih in obstaja že stoletja. Eden od psov je čuvaj traktorja pod senikom, drugi psi pa alarmantno bevskajo na vse, ki gredo mimo posestva. »Tudi s tem načinom oskrbe psov ni nič narobe, saj so vaški psi pri kmetiji z razlogom, svojih nalog se zavedajo. To so odporni psi, ki dihajo svež zrak in nimajo odvečnih kilogramov, saj jih kmetice ne pitajo vsakič, ko jih milo pogledajo,« je povedala Kraljeva.

Komunikacija s pomočjo dotika

Psi med seboj komunicirajo s pomočjo dotikov. Skrbnikov se radi dotikajo, saj na tak način preverjajo naše razpoloženje, čustveno stanje, s svojimi očmi pa nas milo nagovarjajo, da jim dotike vračamo. »Masaža je koristna za njihovo telo, še bolj kot to pa je pomembna za utrjevanje medsebojnega stika. Božanje, ki ga psi dobro poznajo, v rokah nosi ljubeče sporočilo, masaža pa na vsakega psa deluje čustveno, tudi na psihični ravni, saj masažni dotik ne prinaša nobenega znanega sporočila,« je povedala Breda Kralj. Ker psi niso sposobni tolerirati načrtovanega pritiska rok in mehanskih ponovitev gibov, so na manipuliranje s svojim telesom zelo pozorni. Ko spoznajo, da je masiranje neogrožajoče in telesno ugodno, se zaupanje v skrbnika poveča. »In to ne samo med masažo. Gre za širše življenjsko zaupanje, zato koristi vsem psom. Koristi pa tudi njihovim skrbnikom, saj prek masaže svojega psa odkrijejo nov način skoraj romantičnega sporazumevanja s psom.« Masaža je koristna vsem psom, posebno priporočljiva pa je masaža robnih profilov: mladiče je treba veliko prijemati, da se naučijo sodelovati, stari psi so zaležani, njim je z masažo koristno spodbujati krvni obtok. Masaža koristi tudi debelim, okornim psom in delovnim psom, ki se z vnemo posvečajo nalogam. »Priporočamo jo tudi rehabilitantom po zaceljenih operacijah ali psom iz zavetišč v novih okoljih. Ne priporočam pa masaže brejih psic, psov z nevrološkimi motnjami, psov s kožnimi alergijami ali psov v spečem stanju in po hranjenju. Tudi skrbniki so dnevno različno razpoloženi. Včasih lahko masaža pasje glave učinkovito nadomesti neuspešno komandiranje, živčnega človeka pa kljub želji po masiranju pes ni sposoben prenesti, zato je dobro, da sta na masažo pripravljena tako človek kot njegov pes,« je še povedala Breda Kralj.

Masaža naj postane rutina

Masažo lahko izvajamo sami in ne le doma. Zanimivo je, da storitev masaže psov na trgu ni, in to iz preprostega razloga: pes se pod rokami maserja ne zmore sprostiti. »Maser mu povzroča stres, ki je podoben stresu, ki ga živalim povzroča prisotnost veterinarja ali pasjega frizerja. Prav dejstvo, da pes najbolj zaupa skrbniku, je pri masaži psa, ki jo izvaja njegov skrbnik, prednost,« je prepričana Breda Kralj in dodaja: »Kot inštruktorica se tako srečujem s skrbniki, ki so željni napotkov, in ne glede na to, kako vešči so ljudje, med masažnim rokovanjem pridobijo pristnejši čustveni in telesni stik s psom.« Kje bomo svojega štirinožnega prijatelja masirali, je popolnoma odvisno od nas. Ali je masaža psa boljša v sobi ali na prostem, na mizi ali tleh, gre za individualen izbor, saj položaj oblikujeta in vzljubita tako skrbnik kot pes. Predvsem je bistven reden stik, z vajo pa lahko človek pride tudi do točke, ko postane masaže svojega psa vešč. Koliko časa bomo izvajali masažo, pa je predvsem odvisno od živali. Pes se po navedbah stara sedemkrat hitreje kot človek, živi hitro in čas doživlja na svoj način. Štirih ur ne doživlja kot osemindvajset ur, časovno se ravna po signalih telesa in po motivaciji. »Masaža telesa psa mora biti ne glede na namen krajša od masaže človeka, saj je poleg telesa treba upoštevati tudi temperament živalske vrste,« je povedala Kraljeva. Intenzivna masaža področnega dela telesa psa traja nekaj minut, obdelava celega telesa pa traja največ petnajst minut. Masaža psa postane preprosta, ko jo človek zrutinira in jo izvaja na primer vsak večer ob isti uri, vsak dan pred sprehodom ali vsakič, ko pride domov iz službe. »Kolikokrat in na kakšen način bosta skrbnik in pes masažo izvajala, je odvisno od obeh. Nekateri psi so karakterno bolj samostojni in zato nenaklonjeni ogrevanju, gnetenju in raztezanju, prav tako pa se značajsko razlikujemo tudi ljudje, zato nekateri pse masirajo samo pozimi, drugi pa samo po nogah,« je še povedala Breda Kralj.