Ljudje na poplavljenih območjih so hvaležni za pomoč, a se bojijo, da se čez čas, potem ko bo posijalo sonce, nihče več ne bo spomnil nanje. Mnogim je voda poplavila vse, ni malo otrok, ki so ostali tudi brez šolskih potrebščin. V občini Duplek so odprli zbirni center, kamor lahko ljudje pripeljejo vse, kar imajo namen podariti, obenem pa lahko v njem tisti, ki kaj potrebujejo, to tudi najdejo. Ljudje najbolj potrebujejo električne radiatorje in druga grelna telesa, saj bo trajalo, preden bodo spet usposobili svoje peči. Prav bi ljudem prišli tudi hladilniki in zamrzovalne skrinje, pravijo v Dupleku.

Dobrodelna koncerta

Otrokom in družinam, ki so jih poplave najbolj prizadele, pa bodo pomagali tudi pevec in glasbenik Jan Plestenjak, Špas teater, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Radio Center, Delavska hranilnica, d.d., in Dnevnik. Jan Plestenjak je namreč prekinil enoletni premor in dal pobudo za organizacijo dveh dobrodelnih koncertov, ki bosta 26. in 27. novembra ob 20. uri v Špas teatru.

Direktorica Špas teatra Urška Alič Fajnik pričakuje, da bodo z obema razprodanima koncertoma zbrali okoli 30 tisoč evrov, seveda se bodo vsi udeleženi odpovedali honorarjem, nastale stroške pa bo pokril Špas teater.

To pa še zdaleč ni osamljen dobrodelni projekt Alič Fajnikove, saj velikokrat pristopi k organizaciji dobrodelnih prireditev. Lani je s prostovoljnim delom pri nekaterih projektih pomagala pridobiti kar dvesto tisoč evrov. »Zdi se mi, da imam veliko srečo v življenju. Praktično nič mi ne manjka. Seveda sem vse, kar imam, zaslužila s trdim delom, nič mi ni bilo dano. Vsi pa nimajo te možnosti in menim, da je naša skoraj obveza, da pomagamo nemočnim. Posamezniki živimo v nekem okolju in če to ni srečno, zdravo, tudi mi ne moremo biti takšni. Ne moremo si zatiskati oči pred tem, da sosedi težko živijo. Verjetno niso izbrali takega življenja, ker jim to ustreza, ampak je moral biti drug vzrok. Jaz ne bom imela zaradi tega nič več, bom pa s svojim prostovoljnim in dobrodelnim delom svojega otroka naučila, kakšen naj bo njegov pogled na svet. Če se odločim za sodelovanje, je to po navadi pri dobrodelnosti za korist otrok,« je ob tem dejala Urška Alič Fajnik.

Vstopnice za oba koncerta so od 8. novembra v prodaji pri blagajni Špas teatra v Kulturnem domu Mengeš ter stanejo 50, 35 in 25 evrov. Vse informacije dobite na telefonski številki 041/333-339 ali na spletni strani www.spasteater.com.

V okviru dobrodelnega projekta Skupaj večji od neba – za pomoč otrokom in družinam s poplavljenih območij pa je Zveza prijateljev mladine Slovenije v Delavski hranilnici odprla še poseben transakcijski račun, na katerem se že zbirajo donacije.

Kdor želi pomagati po svojih močeh, lahko donacijo nakaže na transakcijski račun SI 56 6100 0000 3512 232, sklic 0007-2324, koda namena CHAR, pomagate sodržavljanom.

Delavska hranilnica se je odzvala in nakazala svojo donacijo. Na spletni strani www.zpms.si je za podjetja in organizacije na voljo tudi vzorec donatorske pogodbe. Nad sredstvi, zbranimi v akciji, in nad njihovim razdeljevanjem bo bdela komisija za socialno-humanitarna vprašanja ZPMS, ki jo vodi Anita Ogulin.

Poleg tega Zveza prijateljev mladine Slovenije v okviru svojih društev in zvez prizadetim otrokom ter družinam ponuja tudi brezplačno začasno namestitev v svojih počitniških zmogljivostih, in sicer v Vili v Kranjski Gori, v Piranu in Zgornjih Gorjah pri Bledu ali v domu Milana Zidanška na Pohorju.

Komisija bo na podlagi priporočil občin, centrov za socialno delo, šol in štabov civilne zaščite oblikovala prednostni seznam prizadetih ter s pomočjo svojih društev in zvez poskrbela, da bo zbrani denar do ljudi prišel čim prej. (mč)