Tamiflu so na zaloge kupovale številne vlade po svetu, ko so se v medijih začele pojavljati novice o izbruhu virusa nove gripe, ki bi leta 2009 lahko zakrivil pandemijo. V ponedeljek je eden izmed raziskovalcev, povezanih z BMJ pozval evropske vlade naj tožijo Rocher. ''Predlagam, da bojkotiramo Rochejeve produkte, vse dokler ne predstavijo podatkov o Tamifluju,'' je zapisal Peter Gotzsche, vodja centra Nordic Cochrane v Koebenhavnu. Prepričan je, da bi vlade morale zahtevati za povrnitev stroškov, ki so jih imele pri nakupovanju zdravila.

Tudi WHO ni povsem prepričana

Lansko leto je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) tamiflu uvrstila med ''temeljna zdravila''. Tiskovni predstavnik WHO Gregory Hartl je dejal, da je organizacija zdravilo predpisala v primeru zdravljenja nenavadnih vrst virusa gripa. ''Nimam dovolj dokazov, da zdravilo lahko prepreči ali pozdravi bolezni podobne pljučnici,'' je pojasnil.

Leta 2009 so BMJ in raziskovalci z omenjenega centra prosili Roche, da jim posreduje vse podatke o tamifluju. Znanstvenike je najela britanska vlada, da bi ocenili zdravila proti gripi. Med preiskovanjem niso našli nobenih dokazov, da bi tamiflu lahko zmanjšal število ali zaplete pri obolenju s pljučnico.

Roche zanika molk

''Kljub obljubi o kliničnem testu Roche ni storil ničesar,'' je urednica BMJ Fiona Godlee napisala v uvodniku prejšnji mesec. Roche je v uradni izjavi zanikal, da ni sodeloval in potrdil, da je objavil vse podatke in poslal vse odgovore o omenjenem zdravilu. ''Roche je izvedel klinične preiskave in narodnih zdravstvenim telesom te tudi posredoval,'' je sporočila družba.