Vojaki, ki so izpostavljeni težkim socialnim razmeram v tujini, so še posebej občutljivi do tovrstnih primerov v Sloveniji, je pojasnil Božič. "Meni osebno je ravno sodelovanje na Kosovu odprlo oči. Takrat se je zavedel, da je treba v čim večji meri pomagati tudi ljudem v Sloveniji," je dodal. Poudaril je, da je "naša moralna obveznost" pomagati socialno ogroženim.

V humanitarni akciji poleg vojske sodelujejo še fundacija Anina zvezdica, humanitarno društvo Never give up in policija.

Ana Lukner iz Anine zvezdice, ki je sicer tudi pobudnica akcije, je pojasnila, da je organizacijo ustanovila pred tremi leti, sčasoma pa so se ji pridružila tudi večja podjetja, institucije, šole in vrtci. Luknerjeva je poudarila, da je zelo pomembno, da se dobrodelnost širi od malih nog naprej.

Tudi Generalni direktor policije Stanislav Veniger je izpostavil, da je cilj akcije pomoč sočloveku. Pojasnil je, da "lahko že z malimi dejanji v veliki meri polepšamo predbožični in božični čas socialno ogroženim".

Predsednik humanitarnega društva Never give up Matej Markovič je dodal, da kot predsednik humanitarnega društva sodeluje z različnimi organizacijami, zato ima lep pregled nad stanjem v Sloveniji. Kot je dejal, "je tragika večja, kot lahko beremo v različnih novicah", zato je še posebej vesel sodelovanja z vojsko in policijo.

Humanitarna akcija bo sicer trajala od 12. do 30. novembra po vseh enotah Slovenske vojske in policije, kjer bo potekalo zbiranje hrane z daljšim rokom uporabe. Hrano lahko vsak, ki želi pomagati, dostavi v svoje enote, dodajajo organizatorji.