Sedmica tokrat ni bila pravljična. Španski motociklist Dani Pedrosa (Honda) je na domači dirki prvenstva motoGP slavil še sedmič letos, kar je največ med vsemi pretendenti za naslov, a je imel vseeno premajhno točkovno bero, saj mu je za najvišjo stopničko zmanjkalo 18 točk. Svetovni prvak je že pred zadnjo dirko v Valencii postal njegov rojak Jorge Lorenzo (Yamaha), ki tokrat ni prečkal ciljne črte, potem ko ga je 12 krogov pred koncem torpediralo v zrak.

Čeprav ob startu ni več deževalo in so dirkači med ogrevanjem formirali skorajda suho idealno črto, pa je imela večina svoje motocikle obute v pnevmatike za dež, kar se je izkazalo za napako. Napačno odločitev je obžaloval tudi Pedrosa, sicer najhitrejši v kvalifikacijah, ki pa je pnevmatike zamenjal v zadnjem ogrevalnem krogu. Po startu je bil nekaj časa na 20. mestu, nato pa je pospeševal in ujel Lorenza. V osmem krogu je še kazalo, da se bosta za zmago udarila oba najboljša Španca, svetovni prvak pa je nato naredil napako in imel veliko srečo, da jo je po katapultiranju odnesel brez večjih poškodb. Pasti proge so nato v 19. krogu občutili še Španec Hector Barbera, Francoz Randy de Puniet in Italijan Claudio Corti. Že 45. zmago v karieri, ki sicer ni bila dovolj za sezonsko zmagoslavje, je Dani Pedrosa pospremil zelo zadovoljen: »Enkratno je dobiti zadnjo dirko sezone pred domačimi gledalci in na neobičajen način. Še nikoli do zdaj nisem startal iz boksov. Na začetku nisem verjel, da bi lahko prišel do zmage, a ko sem uvidel, da sem hitrejši od Jorgeja, se mi je optimizem povečal. Čeprav sem imel na koncu veliko prednost, pa je bilo zelo težko zadržati zbranost, vsaka napaka pa bi se mi lahko maščevala.«

Dirka je bila nekaj posebnega za Caseyja Stonerja (Honda), saj je bila njegova zadnja v karieri. Dvakratnega svetovnega prvaka pa so počastili, ko so ga sprejeli v ekskluziven klub legend, v katerem so že tudi Giacomo Agostini, Mick Doohan, Kenny Roberts, Kevin Schwantz in Freddie Spencer. Avstralec, ki je kariero na svetovnem prizorišču začel leta 2001 na Donington Parku kot 15-letni fantič, je bil tokrat tretji. »Glede na vse, kar se je danes dogajalo, sem zadovoljen s stopničkami. Priznam, da nisem bil maksimalno motiviran in se v mokrem na motociklu nisem najbolje počutil. Nisem želel tvegati po nepotrebnem in si znova poškodovati komolca. Ko sem videl, da imajo pnevmatike za vožnjo v suhem veliko prednost, sem tudi sam zamenjal motocikel. Z moštvom imamo družinski odnos, veliko smo dali skupaj. Žal mi je vseh, ki so me podpirali, toda prišel je čas, da rečem zbogom,« je dejal Casey Stoner, najhitrejši v letih 2007 in 2011. Dirko v razredu motoGP je na stopničkah na drugem mestu končal Japonec Kacujuki Nakasuga (Yamaha).

Stoner že ima naslednika, komaj 19-letnega Španca Marca Marqueza, sicer zmagovalca Valencie (zaradi kvalifikacijske kazni je startal z zadnjega položaja) in svetovnega prvaka v razredu moto2 (skupno je dobil kar devet dirk), dirko v moto3 pa je dobil Britanec Danny Kent, naslov prvaka pa si je že pred tem zagotovil Nemec Sandro Cortese (oba KTM).