Tina Maze je odlično začela slalomsko sezono. Na prvi preizkušnji sezone v Leviju je zasedla četrto mesto, kar je njena najboljša uvrstitev na Finskem. Črnjanka je bila po prvi progi sedma, v drugo je napadla, prehitela tri tekmovalke, najboljša trojica pa je bila v soboto premočna. Za 17-letno Američanko Mikaelo Shiffrin, ki se je drugič v karieri uvrstila na zmagovalni oder, je Korošica zaostala za 22 stotink, na srednjo stopničko zmagovalnega odra se je uvrstila domačinka Tanja Poutiainen, razred zase pa je bila Maria Höfl Riesch. Nemka je pokazala, da je odlično pripravljena in da bo v tej sezoni velika tekmica v boju za naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala.

»Prva slalomska tekma sezone je bila zelo dobro pripravljena. Na prvi progi je bila postavitev zelo zavita, tako da nisem znala razviti maksimalne hitrosti. Druga proga je bila precej sprinterska, kar mi je bolj ustrezalo. Po ogledu druge proge sem si zadala cilj, da se uvrstim na zmagovalne stopničke. Dobro sem se borila in četrto mesto je odličen rezultat. Vesela sem, da sem uspešno prebila slalomski led, ki je bil trši od veleslalomskega,« je pojasnila Tina Maze ter dodala: »Najbolj me je presenetila Maria, sploh po vsem tem, kar se je dogajalo z njo v zadnjem času. Očitno je dobro pripravljena. Nekoliko me je z odstopom presenetila Marlies Schild. Najbolj me veseli, da sem začela sezono najbolje do zdaj ter da sem uspešno začela slalomsko sezono. Do slaloma imam od nekdaj več spoštovanja kot do drugih disciplin.«

Andreo Massija, vodjo ekipe Tine Maze, so nekoliko razjezile igrice Marie Höfl Riesch, ki je dejala, da bo na Finskem tekmovala poškodovana, na koncu pa je prepričljivo dosegla 24. zmago svetovnega pokala. »Četrto mesto Tine je po vseh težavah, ki smo jih imeli na treningu, dober rezultat. Na prvi progi si je Tina prismučala prevelik zaostanek za boljšo uvrstitev, a ko potegnem črto, lahko rečem, da sem zadovoljen. Tina je bila pred nastopom negotova, kar je bila posledica slalomske zamude pri treningu. Glede na to, da je bila četrta, lahko rečem, da je bila tudi zamuda dobrodošla. Proga v Leviju je zelo značilna. V zgornjem delu gre za sprinterski slalom, v spodnjem delu pa je strmina, ki je bila z dvema vertikalama še težja. Pogled na skupni seštevek svetovnega pokala je prekrasen, saj je lepo videti na vrhu slovensko zastavo, četudi sta bili v tej sezoni le dve tekmi svetovnega pokala. Zelo smo ponosni na to dejstvo,« je bil zadovoljen Andrea Massi ter nadaljeval: »Zdravstvene težave so resna zadeva in o njih govorim le takrat, ko gre za resno stvar. Če je športnik poškodovan, po navadi ne tekmuje, če pa zraven zmaguje, težko verjamem, da gre za resno poškodbo. Ni mi všeč, kar je pred tekmo govorila Maria. Sicer me njena zmaga ni presenetila, saj sem jo videl na treningu, da smuča zelo dobro. Maria je izkušena smučarka, ki je v preteklosti blestela v tej disciplini. Sicer pa smo z Magonijem in Andreom Vianellom pripravljeni na takšne igre. Najpomembnejše je, da smo kompaktni.«

Tina Maze je že v nedeljo s svojo ekipo odpotovala v Severno Ameriko. Najprej jo čaka trening v Vailu, konec prihodnjega tedna (24. in 25. novembra) pa naj bi se svetovni pokal nadaljeval v hitrih disciplinah v Lake Louisu. Naj bi zato, ker tekmi v Kanadi še nista dobili zelene luči. »V Vailu imamo dogovor, ki ga je sprožil bivši predsednik Tomaž Lovše, da bomo imeli brezplačen trening. Pripravili smo tudi načrt B, da se posvetimo dodatnemu treningu v strmini. Ta teren je 40 minut od Vaila,« je zaključil Massi, ki je pripravljen tudi na igrice, da bodo Američani Tini Maze v svoji pripravljalni bazi hitrih disciplin nagajali. Lindsey Vonn, ki je izpustila slalomsko tekmo v Leviju, se namreč slovenske smučarke zelo boji. Po videnem na prvih dveh tekmah svetovnega pokala, ko je najboljša slovenska športnica zmagala na veleslalomu v Söldnu in bila četrta v Leviju, ima Vonnova za takšno bojazen upravičen razlog.

Myhrerju tretji slalom zapored

Šved Andre Myhrer je novo slalomsko sezono svetovnega pokala začel v šampionskem slugu. Lani je dobil zadnji dve slalomski preizkušnji v Kranjski Gori in Schladmingu, si priboril mali kristalni globus, letos pa je že na uvodu matiral konkurenco. Myhrer je moral pokazati vse svoje znanje, saj je bil napad Avstrijca Marcela Hirscherja na drugi progi močan, a je Šved ohranil šest stotink prednosti. Odziv Hirscherja po prihodu Myhrerja v cilj ni bil nič kaj prijateljski. Švedski uspeh je potrdil Jens Byggmark, ki se je na zmagovalni oder znova uvrstil po skoraj petih letih, ko je bil 20. januarja 2008 drugi v Kitzbühlu.

Znova je blestel Italijan Manfred Mölgg, ki je veleslalomskemu drugemu mestu iz Söldna dodal še četrto mesto v slalomu, kar ga je pripeljalo na drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala (prvi je lanski zmagovalec Hirscher). Da ima Američan Ted Ligety resne načrte v boju za skupno zmago svetovnega pokala, je pokazal s solidno slalomsko predstavo, za katero je bil nagrajen z 20 točkami. Junak druge proge je bil Avstrijec Reinfried Herbst, ki je s 30. mesta napredoval na šestega. Herstu je celo kazalo, da se ne bo uvrstil na drugo progo, saj je dosegel 31. čas, a je bil njegov rojak Mario Matt diskvalificiran. Startno številko 1 na drugi progi je izvrstno izkoristil in bil v cilju vodilni skoraj pol ure.

Slovenski izkupiček je bil slabši od pričakovanj. Med dobitnike točk se je uvrstil le Mitja Valenčič, medtem ko sta bila Matic Skube in Miha Kürner daleč zadaj. Valenčič je na prvi progi naredil dve večji napaki ter se na drugo uvrstil s 27. časom. V drugi je napredoval na 19. mesto.

»Tekma je bila težka. Na prvi progi sem v zgornjem delu dokazal, da sem konkurenčen. Spodaj sem naredil dve napaki, ki si jih na sprinterski preizkušnji ne bi smel privoščiti. Imel sem srečo, da sem ostal med 30. Na drugi progi sem napadel na vso moč, a sem že v zgornjem delu naredil napake. Brez napak bi bilo vse skupaj videti bolje,« je svoj nastop ocenil Mitja Valenčič. »Dobil sem pomembne informacije, kam sodim. Kljub skromnemu 19. mestu zapuščam Levi z informacijami, ki mi znajo koristiti v nadaljevanju sezone.«