Biedrinš je v dresu Golden Statea v sezoni 2008/09 igral odlično, saj je imel v 30 minutah povprečje 11,9 točke, 11,2 skoka in 1,5 blokade na tekmo, proste mete pa je takrat izvajal 55-odstotno, kar za košarkarja njegove višine (213cm) niti ni tako šokantno slabo.

A od takrat se je precej spremenilo. Latvijec je vsako naslednjo sezono igral manj, s tem pa se je precej poslabšala tudi njegova statistika. Predvsem pa v oči bode njegov porazen met s črte za proste mete, saj je v zadnjih treh letih Biedrinš zadel le 22 odstotkov prostih metov, zgrešil je namreč kar 52 od 67 poizkusov.

Velik padec v formi Biedrinša in predvsem njegovi porazni prosti meti so vplivali tudi na vse manjše zaupanje trenerja, ki Latvijca vse redkeje pošilja v igro, saj se boji, da bi nad njim nasprotniki namerno delali številne prekrške, zato je Biedrinš na zadnjih tekmah bolj ali manj moral “bežati“ od žoge.

Toda v petek se je Biedrinš že v prvi četrtini znašel na parketu v Staples Centru, ko je Golden state gostoval pri Lakersih. Ker je prvi center moštva iz Oaklanda Andrew Bogut poškodovan, njegova prva zamenjava Festus Etzeli pa si je hitro nabral preveč osebnih napak, je moral trener Warriorsov moral v igro poslati latvijskega centra in ni trajalo dolgo, da so domači napravili namerni prekršek nad njim.

Pri prvem prostem metu je Biedrinš žogo poslal predaleč, zato je pri drugem poskušal z bolj “nežnim“ metom, kar pa se je končalo s sramotno izvedbo. Žoga je letela skoraj vodoravno proti košu, a je že pred obročem zavila proti tlom, gledalci in komentatorji tekme pa kar niso mogli verjeti svojim očem.

Glede na to, da je Biedrinš star šele 26 let in v NBA igra že osmo sezono, za svoje delo pa je odlično plačan (v naslednjih dveh letih bo zaslužil 18 milijonov dolarjev, op. a.), bi bil verjetno že čas, da na treningih nekoliko več časa posveti tudi tej dokaj pomembni košarkarski prvini.