Z velikim zaostankom je drugo mesto osvojil Japonec Kacujuki Nakasuka, ki je v moštvu Yamahe zamenjal Američana Bena Spiesa, tretje mesto je na svoji zadnji dirki v karieri osvojil Avstralec Casey Stoner (Honda).

Čeprav so bile pred veliko nagrado Valencie vse pomembnejše reči, kar se tiče sezone 2012, odločene, pa zanimivih dogodkov tudi na zadnji dirki ni manjkalo. Za to je pripomogel tudi dež, ki je v veliki meri krojil vrstni red, še posebno to velja za razred Moto GP. Ker je ravno pred dirko dež prenehal, je bilo izredno pomembno, kakšne gume bodo tekmovalci izbrali. Večina se je odločila za gume za mokro stezo, a tudi kmalu spoznala napako, tako da so morali startati z boksov, ali pa so se za zamenjavo odločili takoj po startu.

Med njimi je bil tudi Pedrosa, ki si je sicer v kvalifikacijah izboril najboljši startni položaj, za gume za suho stezo pa se je odločil dobesedno v zadnjem zavoju ogrevalnega kroga. Tako je po startu nekaj časa bil le na 20. mestu, a je na suhi stezi nato hitro začel svoj preboj in lov na Lorenza, ki je kot eden izmed redkih že od začetka imel gume za suho stezo, te so ga tudi pripeljale na vodilno mesto. Toda Pedrosa ga je začel loviti in ga tudi skoraj že ujel, toda še preden je prišlo do njunega dvoboja, je 17 krogov pred koncem Lorenzo sotril napako, ko je želel prehiteti za krog zaostalega dirkača, pri tem pa mu je zdrsnil motor, tako da je razočaran končal v pesku ob stezi, z razbitim motociklom pa dirke več ni mogel nadalejvati. Po njegovem padcu se je Pedrosa sprehodil do zmage.

"Moji občutki so fantastični. Enkratno je dobiti zadnjo dirko sezoni in to pred domačimi gledalci ter na neobičajen način. Še nikoli doslej nisem startal iz boksov. Na začetku nisem verjel, da bi lahko prišel do zmage, a ko sem uvidel, da sem hitrejši od Jorgeja, se mi je optimizem povečal. Lorenza sem ujel, nato storil napako, a jo je tudi on, njegova je bila usodna. Čeprav sem imel na koncu veliko prednost, pa je bilo zelo težko zadržati zbranost, vsaka napaka pa bi se mi lahko maščevala," je po 45. zmagi v karieri dejal Pedrosa.

Dirka je imela še nekaj junakov. Japonec Kacujuki Nakasuga je kot gost Yamahe po padcu Angleža Cala Crutchlowa, ki je bil na poti do dosežka kariere (doslej je bil najboljši tretji), prišel do skoraj neverjetnega drugega mesta, s tretjim mestom pa je prav gotovo zadovoljen tudi Stoner. "Seveda sem si želel zmagati, a glede na okoliščine je tudi tretje mesto fantastičen rezultat. Po napačni izbiri gum je kazalo slabo, a sem se s pomočjo sreče in nekaterih padcev vendarle prebil na stopničke. Še enkrat hvala vsem, ki so mi pomagali v karieri, v kateri sem doživel marsikaj lepega," so bile poslovilne besede Stonerja.

Marquez se je kljub startu z zadnjega mesta od razreda Moto2 poslovil z zmago

Španski motociklist Marc Marquez je zmagal na zadnji dirki svetovnega prvenstva v razredu Moto2 in s tem le potrdil predčasno osvojeni naslov svetovnega prvaka. Zmagati mu je uspelo, čeprav se je v dirko pognal z zadnjega, 33. startnega mesta. Drugi je bil njegov rojak Julian Simon, tretji pa še en Španec Nicolas Terol.

Marquez je zmagal že devetič v sezoni, zaradi nevarne vožnje na treningu pa ga je tekmovalna žirija po kvalifikacijah uvrstila na zadnje startno mesto. V prihodnji sezoni bo Marquez vozil za moštvo tovarniške Honde v razredu MotoGP.

Kentu zmaga v razredu Moto3

Na zaključni dirki v razredu Moto3 je zmagal Britanec Danny Kent (KTM). Drugi je bil svetovni prvak v tem razredu Nemec Sandro Cortese (KTM), tretje mesto pa je osvojil Zulfahmi Khairuddin (KTM) iz Malezije.