Lani je Levstikova pot z okoli 25.000 udeleženci dosegla nov rekord, a letos rekorda niso niti pričakovali oz. - kot je Bregar dejal za STA - niti ni potreben, ker je potem prevelika gneča, saj pohodniki prihajajo iz vse Slovenije.

Tokrat je udeležencev manj zaradi poplav. Medtem ko so se, recimo s Štajerske udeleženci iz PD Mislinja prejšnja leta pripeljali s štirimi avtobusi, so se letos samo z dvema, je pojasnil Bregar. Poplave so ogromno pohodnikov iz Podravja in s Koroške po njegovih navedbah zadržale doma, ker čistijo in urejajo svoje domove.

Na poti je izredno zanimivo, kajti domačini v zidanicah pohodnikom ponujajo letošnje pridelke, in sicer iz svojih vinogradov in peči.

Kot zanimivost pa je Bregar omenil, da udeležencem ob bližnjem svetovnem dnevu boja proti sladkorni bolezni, 14. novembru, brezplačno merijo krvni sladkor in telesno težo. To pa zato, ker organizatorji pohoda po njegovih besedah dajejo vedno več poudarka zdravemu življenju.

Ob tem je Bregar izrazil upanje, da bo Levstikova pot letos tako varna kot vsa leta doslej, saj niso imeli nobenih poškodb in nesreč.

Pohodnike približno 22 kilometrov dolga pot najprej vodi skozi Jelšo do prve kontrolne točke na Libergi in naprej do Preske, kjer se razcepi na severno in južno. Severna pelje prek Grmad, skozi Gobnik do Moravč in cilja, južna, nekoliko krajša ter slikovitejša, pa prek Ježnega vrha, Primskovega in Razbor do cilja na Čatežu.

Tam bo osrednja prireditev, na kateri jih bo pozdravil tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja. Cilj prireditve pa bo odprt do 17. ure.