Kot se ob uspešni sezoni spodobi, je bil konec atletskega leta slavnosten. Včeraj so se slovenski atleti tradicionalno zbrali na prireditvi Atlet leta, na kateri so dobili priznanja številni najboljši v posameznih starostnih kategorijah. Največ pozornosti sta razumljivo dobila najboljša – metalec kladiva Primož Kozmus in metalka kopja Martina Ratej. Brežičan je svojo kakovost pokazal na olimpijskih igrah v Londonu, s katerih se je vrnil s srebrno kolajno, Konjičanka pa se je na največji športni prireditvi uvrstila v finale. Martina Ratej je dobila tudi priznanje za zmagovalko velike nagrade Atletske zveze Slovenije, medtem ko je pri moških prestižno priznanje najboljšega na mednarodnih slovenskih mitingih pripadlo skakalcu v višino Rožletu Prezlju.

Najboljša atleta sezone sta ob koncu leta strnila vtise in se osredotočila na nove izzive. Vrhunec prihodnje sezone bo avgusta v Moskvi, kjer bo Kozmus branil bronasto kolajno z zadnjega svetovnega prvenstva v Daeguju, na katerem je bila Ratejeva finalistka.

O minuli sezoni

Martina Ratej: Moram biti zadovoljna, čeprav sem imela višje cilje. A sem imela na poti številne nepričakovane prepreke, ki sem jih premagovala. Za piko na i je nekaj manjkalo. Nekaj dobrih tekem. Sem pa vesela, da sem bila najboljša v sezoni prav v Londonu.

Primož Kozmus: S srebrno olimpijsko kolajno sem dobro rešil sezono. Pot do uspeha pa je bila naporna. Zato lahko rečem, da po drugi strani s sezono nisem zadovoljen, saj nisem izpolnil vseh drugih ciljev, ki sem si jih zadal.

O pripravah na novo sezono

Martina Ratej: Veseli me, da se zadeve po operaciji komolca obračajo na boljše. Lahko rečem, da je poseg, ko so mi počistili komolec, uspel. Za to obdobje delam s primerno težo. Čaka me še pregled z magnetno resonanco, a pričakujem, da bo vse v redu. Konec novembra bom začela vaditi na polno. Zanesljivo vem le to, da bom pozimi veliko vadila v Medulinu. Če se bomo odpravili v tople kraje, se bomo odločili kasneje.

Primož Kozmus: Večino časa bom vadil v Sloveniji in Medulinu. Če le ne bo kakšnih izrednih vremenskih razmer. V tem primeru bomo iskali drugo rešitev. Prizadevamo si, da bi skupaj vadila večja skupina metalcev. Za takšen projekt bo potrebnega precej denarja. Na atletski zvezi sicer pravijo, da se strinjajo s skupnim treningom. Najpomembnejše ta hip je, da pridemo do sredstev čim prej, ne januarja ali februarja, ko bo lahko vse skupaj prepozno v boju z vrhunskimi uvrstitvami.

O glavnih ciljih v naslednjem letu

Martina Ratej: Kot vse kaže, v zimski sezoni ne bom tekmovala. Želim si, da bi redno metala kopje okoli 65 metrov, morda še kakšen meter več. Računam, da bom nastopila tudi na sredozemskih igrah, vrhunec sezone pa bo seveda svetovno prvenstvo. V Moskvi bo moj cilj kolajna.

Primož Kozmus: Nedvomno bo osrednji cilj uspešen nastop na svetovnem prvenstvu v Moskvi. Želja pa je predvsem, da dvignem nivo metov. Da bi bilo povprečje okoli 80 metrov. Koliko je to realno, bo pokazala sezona.