Druga matrica sliši na ime obtoženi ste in skuša vsakomur dokazati, da je nečesa kriv. To redno spremljamo v informativnih oddajah Svet na Kanalu A, 24 ur ali Odmevi in Pogledi Slovenije. Bistvo te druge matrice je nezmožnost pozitivnega izhoda. Treba je drugega spraviti v kot, ga poteptati in mu dokazati krivdo. Voditelji se iz radovednih spraševalcev prelevijo v tožnike, sodnike in diagnostike Katja je šla v formi spektakelskega čez rob, ki ga v različnih odmerkih postavlja Uroš Slak. Nekaj, kar je na meji histerije in sovraštva. Nekaj, kar mora aktivirati čustva in ne razum.

In na čustvih so jahale vse predvolilne oddaje. Na našem opredeljevanju, naših komentarjih in tvitih. Na našem navijaštvu, kjer gre za predanost. Stopnjo pripadnosti, ki jo dobro poznajo nogometni feni. Nobeno prepričevanje, le podžiganje.

Format soočenj pa je dragocen za televizije tudi zaradi enostavnosti, relativno majhnih stroškov in pričakovane drame. Obenem velik izziv za vsakega voditelja. Na eni strani lahko na dan iz globin potegne vse svoje zamere, sovraštva, dvome in intimne opredelitve ter jih prodaja pod oznako »javnost to mora zanimati«, na drugi strani pa mu vsako tako vodenje predvolilnih soočenj podeljuje zvezdniški status. Katja, Petra, Tanja, Edi in Slavko so junaki našega časa. Prav nič junaško pa se niso počutili tisti, ki so morali v publiki sedeti kot navijači ali simpatizerji. Na daleč se jim je videlo, da jim je nerodno. Nerodno, ker morajo v rokah držati zastavice, napise in ploskati za vsako prazno misel svojega kandidata.

Malo nerodno nam je bilo tudi ta teden ob gledanju dveh velikih novosti v televizijskem polju. Na ekrane se je vrnila Miša Molk z oddajo Je res?. Mesečni format ne bo naredil tektonskih premikov, se bo pa očitno nacionalka še bolj ukvarjala samo s sabo. Drugega ji tako in tako ne bo več ostalo. Zakaj v ponedeljek se je na nebu pojavila nova televizija. Planet TV je treba pozdraviti. Začeti z novo televizijo v teh časih zahteva pogum in zraven še kakšen cekin. To, da sta bila prvi teden Jerca Zajc Šušteršič in Tomaž Bratož v vodenju osrednje informativne oddaje Danes trda kot kamen in preplašena kot dva zajca, gre pač pripisati začetniški tremi. To, da je glavni junak novic Jure Janković, pa ni nič posebnega.

Posebna pa je izbira avtomobilov, s katerimi se planetovci furajo naokoli. Če je nacionalka na prizorišča pridrvela s kombiji in potem komercialka s karavani, se planetovci prifurajo z miniji. Torej, ko se bo pojavila še četrta resna televizija, bodo junaki prijahali na konjih…