Pismo poziva, da se mora Evropa na krizo odzvati predvsem z vlaganjem v izobraževanje in usposabljanje. Poudarja tudi, da želi Komisija z novim programom Erasmus za vse, ki naj bi se začel leta 2014, mladim omogočiti še več priložnosti za izboljšanje spretnosti in zaposljivosti.

Med podpisniki, ki so se odzvali na zaskrbljenost nad morebitnim znatnim znižanjem števila mest za študente v programu in štipendij, so tudi španski filmski režiser Pedro Almodovar, predsednik nogometnega kluba Barcelona Sandro Rosell, Nobelov nagrajenec prof. Christopher Pissarides in številni drugi olimpijski prvaki.

V preteklih 25 letih je priljubljeni program Erasmus že več kot 2,5 milijonoma mladih omogočil študijsko in medkulturno izkušnjo v tujini. Evropska unija je sedaj predlagala nov program financiranja, ki se imenuje Erasmus za vse in ki bo še več mladim Evropejcem po letu 2014 ponudil priložnost študija, usposabljanja, dela ali prostovoljstva v tujini. Program Erasmus za vse bo obsegal manj kot 2 odstotka proračuna Evropske unije, številnim mladim pa bo zagotovil dragocene izkušnje, ki jim bodo pomagale tudi pri iskanju prve zaposlitve.