V večini le kozmetični popravki

Tožilstvo je spremenjeno obtožnico sodišču posredovalo v sredo zvečer, zagovorniki pa so jo prejeli na četrtkovi obravnavi. Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je v predstavitvi modificirane obtožnice pojasnila, da gre za kozmetične popravke, z izjemo dejanj, ki se jih očita obtoženemu Anesu Selmanu. Ta je med četverico, ki kljub torkovi odpravi večine priporov, ostaja za zapahi.

Tožilka v spremenjeni obtožnici navaja, da je Selman Italijanu Francescu Petrelliju prodal okoli 450 kilogramov kokaina v skupni vrednosti 16,2 milijona evrov. Hkrati tožilstvo Selmanu in prvoobtoženemu Draganu Tošiću ne očita več enega nadaljevanega kaznivega dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami, temveč dve posamezni kaznivi dejanji.

Odvetniki so spremembi obtožnice ugovarjali in sodišču predlagali, naj je ne dopusti. Tožilstvu so očitali predvsem to, da je spremembo vložilo tik pred koncem postopka in ravno po tem, ko je sodišče izločilo del dokaznega gradiva.

Obramba predlagala izločitev italijanske dokumentacije

Prav tako je obramba predlagala izločitev italijanske dokumentacije, saj med drugim dvomijo v zakonitost Petrellijeve aretacije, vodenja preiskave in dogovora o Petrellijevem sodelovanju z organi pregona.

Sodnik pa je danes pojasnil, da obtožnica ni nedopustna, saj se spremembe nanašajo na iste dogodke kot že opisane, bistvo očitanih kaznivih dejanj pa ostaja isto. Po današnji odločitvi senata je obtoženi Miralem Lucević pojasnil, da spremembe obtožnice ne razume, saj se mu vse zdi pomešano in mu nekatere stvari niso jasno. Z njim sta se strinjala tudi Marko Bublič in Selman.

Zagovorniki in obtoženi imajo za pripravo obrambe nekaj dni časa

Njihovi zagovorniki so zato zahtevali 30-dnevni rok za pripravo obrambe, saj da je obtožnica namenjena obdolženim, ki niso pravniško izobraženi. Tožilstvo pa je vztrajalo, da glede na spremembe v obtožnici tako dolg rok ni potreben. Žgajnarjeva je poudarila tudi, da je spremembe razložila na zadnji obravnavi, odvetniki so jih razumeli, saj so se nanje tudi odzvali, naloga obrambe pa da je zastopanje interesov svojih strank in jim torej lahko pojasnijo vse, česar obtoženi ne razumejo.

Senat je po polurnem posvetovanju sklenil, da se zagovornikom in obtoženim za pripravo obrambe nameni nekaj dni, z obravnavo pa nadaljujejo prihodnji torek.

Selmanov zagovornik Dejan Marković s tako odločitvijo sodišča ni zadovoljen. Po odhodu s sodišča je dejal, da je rok absolutno prekratek, saj je tožilstvo za njegovo stranko bistveno spremenilo obtožnico.