Andraž Zorko iz agencije Valicon ocenjuje, da gre pri teh razlikah predvsem za vprašanje izvedbe in metodologije javnomnenjskih raziskav. Kot pravi, so rezultati anket, ki so opravljene v dveh ali treh dneh, lahko zelo odvisni od dogajanja v teh dneh, poleg tega pa je s telefonskimi anketami težko dobiti pravi vzorec, saj je na stacionarnih telefonih dobršen del populacije težko dosegljiv. To velja predvsem za urbane sredine in mlajšo populacijo, pojasnjuje.

Igor Oman iz Episcentra opozarja, da se velikokrat med seboj primerjajo neprimerljive stvari. Eno so recimo volilne napovedi, drugo raziskave, ki vključujejo tudi neopredeljene in neudeležence volitev. Deležev, ki se pojavljajo v različnih raziskavah, se zato tako enostavno med seboj ne more primerjati.

Poleg tega se je po njegovih besedah treba zavedati, da so to ocene, ki so bolj ali manj natančne. Prepričan pa je, da čeprav so nekatere raziskave med seboj videti zelo različne, tako velikih razlik ne bi pokazale, če bi jih poskušali dati na nek skupni imenovalec.

Oman pri tem opozarja, da so še pomembnejša zadeva trendi. Ti aktualnemu predsedniku Danilu Türku sploh niso naklonjeni, začetna podpora mu upada in je praktično od avgusta do sedaj izgubil kakšnih 15 odstotkov, pravi Oman. Na nedeljskih volitvah, kot napoveduje, zato ne bi bilo presenečenje, če bi prišlo tudi do "srečanja" s trenutno v anketah drugouvrščenim Pahorjem.

Oman pravi, da so bila ključna soočenja, ki jih je po njegovi oceni Pahor izkoristil absolutno najboljše. Sicer pa, še ocenjuje, je celotna kampanja obsegala praktično le nekaj velikih soočenj in Pahorjeve aktivnosti, ki jih je izvajal zadnja dva meseca. Vse ostalo je bilo zelo medlo, še meni Oman.

Zorko pa dvomi, da se javno mnenje v nekaj dneh tako spreminja, kot kažejo nekatere raziskave, saj so volivci bolj ali manj odločeni. Tudi soočenja, ki potekajo pred volitvami, lahko po njegovi oceni rezultat spremenijo za dve ali tri odstotne točke, več pa ne. Tako tudi Pahor, ki ima najbolj dovršen nastop, na račun soočenj ne more pridobiti večje podpore, meni.

Kar zadeva negativno kampanjo, ki je zadnje dni uperjena predvsem proti Türku, pa Zorko poudarja, da se ta v Sloveniji ni nikoli obnesla. "A vedno znova poskušajo, ne vem, kako še niso razumeli, da Slovenci sicer zelo radi 'šimfamo', če pa se koga javno napade, se to hitro obrne," pravi.

Zorko tako še vedno pričakuje zmago Danila Türka, čeprav se mu zmaga v prvem krogu zdi manj verjetna kot pred tednom dni. Možno je namreč, da bo Pahor na račun soočenj dobil ravno tiste dve, tri odstotne točke, da se bo s Türkom uvrstil v drugi krog. V drugem krogu pa lahko Pahor računa še kvečjemu na polovico Zverovih volivcev, zato si Zorko upa napovedati Türkovo zmago.

Večina v četrtek in danes objavljenih anket sicer prvo mesto na nedeljskih volitvah napoveduje Türku. Po anketi, ki jo je za RTV Slovenija opravil Inštitut Mediana, bi za Türka glasovalo 30 odstotkov vprašanih, za Pahorja 25 odstotkov, za Zvera pa 17 odstotkov. Anketa Slovenski utrip na prvo mesto uvršča Pahorja, za katerega bi volilo 30,7 odstotka vprašanih, za Türka 28,5 odstotka, Zvera pa 14,2 odstotka.

Anketa Dela kaže, da bi za Türka glasovalo 47 odstotkov vprašanih, za Pahorja 30 odstotkov, za Zvera pa 23 odstotkov. Anketa Večera medtem napoveduje, da bi Türka v drugem krogu lahko premagal Borut Pahor. Po anketi Ninamedie za časnik Dnevnik pa po rezultatih na 8. novembra v nedeljo najbolje kaže Türku (44 odstotkov), sledita Pahor (33 odstotkov) in Zver (23 odstotkov).

Predčasno glasovalo 23.350 volivk in volivcev

Na volitvah predsednika republike je predčasno glasovalo 23.350 volivk in volivcev, kar predstavlja 1,36 odstotka vseh volivk in volivcev. Največ, 9464 volivcev je predčasno glasovalo v sredo, najmanj pa prvi dan, v torek, ko je predčasno glasovalo 5396 volivcev, so sporočili iz Državne volilne komisije.

Predčasno glasovanje je sicer potekalo tri dni, od torka do četrtka. Na lanskoletnih parlamentarnih volitvah je denimo predčasno glasovalo skupno 31.335 volivk in volivcev, in sicer prvi dan 6645, drugi dan 11.135, tretji dan pa 13.555 volivcev.

Kandidati imajo sicer le še danes čas za prepričevanje volivcev, opolnoči bo namreč začel veljati volilni molk, ko bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano.