Čeprav je bila cena vstopnic za ljubljanski hokejski turnir v predprodaji ljudska, v slovenskem dresu pa je prvič po dobrih štirih letih znova nastopal sloviti Anže Kopitar, Tivoli včeraj ni bil napolnjen do vrha. Okoli 3000 navijačev je videlo lahko zmago risov proti Italiji (4:0), ki se v nasprotju z domačo vrsto ni predstavila v najbolj zveneči zasedbi. Prav gotovo gre več interesa javnosti in razburljivosti na ledu pričakovati že danes ob 17.30 proti Franciji, še posebno pa jutri na sosedskem derbiju z Avstrijo, ki je že razprodan.

Slovenski selektor Matjaž Kopitar je sinoči razmeroma enakovredno razdelil igralni čas vsem peterkam, v gol pa pričakovano postavil debitanta Luko Gračnarja, ki je mrežo ohranil nedotaknjeno. Ritem igre je vseh 60 minut narekovala Slovenija in glede na nemoč tekmeca prikazala zadovoljivo predstavo. Največje zanimanje je pričakovano vzbudil prvi zvezdnik turnirja Anže Kopitar, ki je razgalil nekaj razkošnega znanja. Zadetek mu je že v drugi minut preprečila prečka, v nadaljevanju pa se je povsem podredil kolektivnemu duhu in predvsem razigraval soigralce. Njegov napad je bil uspešen trikrat, ko so se med strelce vpisali Aleš Kranjc in Eric Pance, lep debitantski gol pa je uspelo doseči še Anžetovemu mlajšemu bratu Gašperju, ki je obenem zatresel tudi okvir vrat.

Na najvišji delovni temperaturi na uvodu turnirja še ni bil udarni napad Jeglič-Tičar-Sabolič, a so mnogi prepričani, da bodo iz dneva v dan bolj poskočni. Včeraj so slovenski dragulji sodelovali pri drugem golu, ko je bil uspešen Žiga Jeglič, višjo zmago pa bi lahko zagotovila tretji in četrti napad, a plošček kljub številnim priložnostim in tekoči igri ni hotel v mrežo. Drugi slovenski igralec iz NHL, Jan Muršak, je tako kot v dresu Olimpije navdušil s hitrostjo in pregledom nad igro. Tako njemu kot Anžetu Ropretu je enega od strelov ustavila vratnica, ki to pot resnično ni bila najboljša prijateljica slovenskih hokejistov.

Selektor Matjaž Kopitar je po tekmi izrazil zadovoljstvo nad prikazanim na igrišču. »Začetek ni bil najboljši, saj sta nervoza in prevelika želja opravili svoje, nato pa je igra stekla. Italijani so dobri drsalci in če jim daš preveč priložnosti, jih izkoristijo. Veseli me, da vratar Gračnar ob debiju ni prejel gola. Turnir bomo nadaljevali v nespremenjeni postavi, želim pa vsem dvajsetim igralcem ponuditi čim več priložnosti,« je razložil Matjaž Kopitar.