Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk, ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, ki šteje okoli 1300 članov, že drugič ni dobil vabila na sejo komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, ki jo vodi poslanec SLS, Franc Pukšič. Ko se je to zgodilo prvič, je organizacija posredovala in naknadno prejela vabilo, tokrat so za sejo izvedeli prepozno.

Samo Bevk, poslanec Socialnih demokratov, je zato včeraj na seji komisije predlagal sklep, da se v bodoče na seje vabi tudi Skupnost koroških Slovencev in Slovenk. Toda ker so poslanci vladajoče koalicije glasovali proti, je bil sklep zavrnjen. To pomeni, da predsednik komisije Franc Pukšič tudi v prihodnje ni zavezan k temu, da na seje komisije vabi tudi tretjo krovno organizacijo slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Deset let stare »svinjarije«

Pukšič je svoje ravnanje utemeljil z informacijami, ki jih bo komisija zaradi zaupnosti obravnavala na zaprti seji. Kakšne so te informacije in kaj je v njih, poslanci ne vedo, je povedal Mirko Brulc, poslanec SD. Jih je pa Pukšič na seji napovedal kot »svinjarije« iz finančnega poročila. Predsednik komisije na naše vprašanje, zakaj na seje komisije ne vabi Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk, ni dal odgovora, je pa povedal, da bodo na eni od prihodnjih sej, ki bo zaprta za javnost, obravnavali poročilo o porabi sredstev za slovensko skupnost »prav pri gospodu Sadovniku«. Na vprašanje, od kdaj je to poročilo in zakaj z njim ni nikdar soočil predsednika Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk, Pukšič ni hotel odgovoriti.

Bernard Sadovnik očitke sicer pozna in pravi, da ga Pukšič z njimi zasipava že dobrih 10 let, vendar pa mu nikdar ni pokazal dokumenta, iz katerega naj bi izvirali očitki. Kolikor ve, mu Pukšič očita neko obračunano kilometrino in neko predplačilo še iz časa, ko je bil funkcionar pri Narodnem svetu koroških Slovencev. Sadovnik trdi, da če bi bilo res kar koli narobe, bi ga Narodni svet koroških Slovencev tedaj zagotovo tožil. Hkrati Sadovnik očita, da je od Pukšiča nepošteno, da ga z dokumenti ne sooči, saj tako niti ne more preveriti njihove verodostojnosti ali pa se zagovarjati pred očitanim. Ravnanje Pukšiča Sadovnika preseneča še toliko bolj, ker pravi, da ima očitno dovolj zaupanja predsednika vlade Janeza Janše, ki ga je tako kot predstavnike preostalih krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem povabil v Svet vlade republike Slovenije za Slovence v zamejstvu. Kot član komisije za slovensko narodno skupnost pri uradu zveznega kanclerja na Dunaju pa očitno Sadovnik uživa tudi dovolj zaupanja avstrijskega predsednika vlade.

Samovoljni predsednik komisije

Sadovnik glasovanje o tem, ali sme v bodoče prisostvovati sejam komisije, doživlja kot ponižanje in Sloveniji očita dvoličnost. Po eni strani ves čas zahteva enoten nastop koroških Slovencev, po drugi strani pa jih sama deli na naše in vaše. To, pravi Sadovnik, se ni dogajalo niti v bivši Jugoslaviji. Proti Pukšičevemu »samovoljnemu« ravnanju na podlagi osebnih zamer so v komisiji protestirali poslanci SD in Pozitivne Slovenije, Mirko Brulc je dejal, da Slovencev v zamejstvu ne smemo deliti na naše in njihove. Samo Bevk pa je v izjavi za javnost zapisal, da odločitev komisije predstavlja velik madež tako za državni zbor kot delovanje komisije, ki naj bi predstavljala forum za izmenjavo mnenj. vau