PTUJSKA GORA.V Slapah pri Ptujski Gori so mimoidoči naleteli na strašljiv prizor: na posestvu, kjer redijo škotsko višavsko govedo, je v blatu in mukah poginilo več živali. Veterinarski inšpektorji so ugotovili, da je bilo vseh 35 živali, kolikor jih je tam, v zelo slabem rejnem stanju, bivale so na popolnoma popaseni površini, na voljo so imele odprte bale sena, ki so bile na nekaterih mestih popolnoma plesnive, del površine, dostopne živalim, je bil povsem razmočen in z globokim blatom, izvir vode na blatnem zemljišču pa je bil onesnažen z gnojnico iz sosednjega gnojišča, so nam pojasnili na veterinarski upravi.

Lastnik omenjenega gospodarstva je podjetje Trialog, njegova odgovorna oseba pa nekdanja direktorica urada za varstvo potrošnikov Vera Kozmik Vodušek, katere soprog Branko Vodušek vodi PR-agencijo Dialog, ki je skrbela za lepo podobo Kobilarne Lipica v javnosti, ko so tej množično obolevali in poginjali konji. Veterinarski inšpektorji bodo imetnika prijavili zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali, pravijo na veterinarski upravi.

Na poginjeno škotsko govedo so ptujsko društvo proti mučenju živali opozorili že v nedeljo, nam je dejala njegova predsednica Kristina Pšajd. »V nedeljo smo ob cesti našli dve poginjeni živali, tretja je v mukah umirala v globokem blatu. Bila je grozljivka. Žival je imela pol telesa zaritega v blato, z eno nogo je brcala in se skušala izvleči iz njega, a ji ni uspelo. Bila sem popolnoma šokirana, ko sem to gledala. V torek se je zgodba ponovila, saj so poginile še tri živali. Bila sem tik pred živčnim zlomom od šoka,« nam je včeraj pretresena pripovedovala Pšajdova. In pohvalila ptujske veterinarske inšpektorje, ki so se v nedeljo takoj odzvali na poziv njihovega društva.

Društvo je posnetke Voduškovih živali včeraj objavilo na Facebooku in med drugim zapisalo, da na posestvu bolj hirajo, kot se redijo. Pripisalo je: »Je treba gledati ameriško TV? Sploh ne! Take nevestne gospodarje ali mučitelje živali imamo v svoji bližini.«

Branko Vodušek nam je povedal, da jim je do sinoči na enem od treh pašnikov iz še nepojasnjenih razlogov poginilo že devet živali in da želijo čim prej izvedeti, zakaj. Trditve, da so bile shirane, označuje za grobo natolcevanje. »Odločno zanikam, da niso imele dovolj hrane. Teh živali nimamo iz ekonomskih razlogov, ampak iz ljubiteljskih. Zanje skrbimo v skladu z vsemi standardi, rekel bi da celo vzorno. Vsak teden jih vsaj enkrat razvajamo s priboljški, kot so kruh, žemlje in pecivo. Imamo jih zato, da uživajo, da so skupaj z nami zadovoljne in srečne. Njihov pogin me je zelo prizadel, še bolj pa me je prizadelo dojemanje teh poginov. Iz moralne in materialne odgovornosti želim, da se vzrok natančno razišče, poskrbel bom tudi za to, da bodo ti, ki širijo neresnične govorice, odgovarjali,« je zažugal Branko Vodušek.

Veterinarska uprava je veterinarju praktiku odredila pregled vseh živali na Voduškovem posestvu, poginule pa bodo analizirali na nacionalnem veterinarskem inštitutu. Veterinar se bo na podlagi pregleda živih živali odločil, katere je z dobro oskrbo še mogoče vzrejati, preostale naj bi usmrtili.