Celje. »Doslej sva živela vsak pri svojih starših, zato sva danes, ko sva dobila stanovanje, presrečna. Zdaj bova končno lahko živela skupaj in ne bo več ovir, da ne bi naročila še dojenčka,« je bila navdušena Žaklina Ivančov, ko ji je celjski župan Bojan Šrot predal ključe povsem novega neprofitnega stanovanja. Nepremičnine Celje so namreč na Teharjah pri Celju zgradile blok, v katerem je 21 neprofitnih stanovanj. Mlada Celjanka in njen fant Marko Volavšek sta prva najemnika, drugi pa bodo ključe dobili v prihodnjih dneh.

Direktorica Nepremičnin Celje Danica Doberšek je zadovoljna, da jim je kljub krizi uspelo uresničiti skoraj 1,6 milijona evrov vredno naložbo. Staro, propadajočo zgradbo, ki je stala na tem mestu in kazila podobo kraja, so podrli in v novem stolpiču uredili različno velika stanovanja za šest posameznikov, šest dvočlanskih družin, pet za tričlanske in štiri za štiričlanske družine. »Žal pa je še veliko mladih in mladih družin, ki na letošnjem razpisu niso bili uspešni. Nekatere, ki so na prednostni listi, bomo lahko razveselili s stanovanji na Cankarjevi ulici 13, kjer smo letos obnovili pet starih in velikih stanovanj,« je napovedala Doberškova. Prihodnje leto si v Cankarjevi ulici želijo obnoviti še preostala stara stanovanja ter poslovne prostore bivšega Kluba nasproti glavne celjske pošte.

Po besedah Šrota se lahko občina pohvali, da ima nadpovprečno število »javnih« stanovanj. Občinska družba Nepremičnine Celje namreč gospodari s 56 bivalnimi enotami, z 2193 stanovanji, od katerih je kar 2009 neprofitnih. Kljub temu se število prosilcev ne zmanjšuje. Vsako leto se za stanovanja poteguje od 300 do 400 upravičencev, včasih celo več. To je bil tudi vzrok, da je mestni svet letos podelil Nepremičninam Celje stavbno pravico za 5000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v soseski Dolgo polje 3, kjer naj bi že prihodnje leto začeli gradnjo treh manjših stanovanjskih blokov.