BILJE. Več kot 70 Biljencev je podpisalo zahtevo za zbor krajanov, kjer naj bi jim predstavili načrte podjetja Bio Volt iz Mirna pri Gorici za gradnjo bioplinarne v njihovem kraju. Glede na slabe izkušnje prebivalcev v Ilirski Bistrici se namreč bojijo smradu, kajti bioplinarna bi bila od najbližjih hiš oddaljena le 120 metrov.

Tomaž Tomažič, direktor in ustanovitelj podjetja Bio Volt, pravi, da je njihova skrb odveč, saj bodo uporabili eno najbolj naprednih tehnologij. »Načrtujemo gradnjo bioplinarne z močjo enega megavata po tehnologiji Keter Organica, ki sodi med najsodobnejše in najnaprednejše v svetu. Na leto bi lahko proizvedli skoraj tisoč kilovatnih ur električne energije, ki bi jo oddajali v omrežje. Poleg tega bi bioplinarna dajala za megavat toplotne energije, ki bi jo lahko namenili za cenejše ogrevanje v Biljah in končni izdelek – vrhunsko biološko gnojilo v obliki granulata ali peletov za kurjenje.« Tomažič dodaja, da se s projektom ukvarjajo že polnih osem mesecev in da so si nekateri svetniki in predstavniki občine Miren – Kostanjevica tudi ogledali delovanje podobne bioplinarne v Ormožu in bili nad njo navdušeni. Da bodo pri izdaji mnenja upoštevali odločitev krajanov in mnenje stroke, je potrdil tudi župan Zlatko Martin Marušič, obenem pa povedal, da so pri tem trčili ob težavo, saj država na tem področju nima izdelane strategije.

Načrtovana bioplinarna bi na leto predelala od 12.000 do 13.000 ton tropin, ostankov od sadja in drugih organskih odpadkov. Pri tem računajo na obe vinski kleti na severnem Primorskem (v Vipavi in na Dobrovem v Brdih), pa na Fructal in zasebne proizvajalce, ki zdaj vse to v glavnem nekontrolirano odlagajo na poljih. Naložba je ocenjena na 6,5 milijona evrov. Ob ureditvi bioplinarne in spremljajočih objektov naj bi investitor poskrbel tudi za tamkajšnji biotop, kjer bi zgradili sprehajalni park z igrali za otroke.