Andrej Kokot se je rodil 23. novembra 1936 v Zgornji vasi na Kostanjah nad Vrbskim jezerom. Po bridki otroški izkušnji pregnanstva v nacistično Nemčijo se je izšolal v slovenski kmetijski šoli v Podravljah, "bol te bridke zgodovinske usode pa je prebolel s tankočutnostjo svoje poezije", so zapisali Slovenski prosvetni zvezi v Celovcu.

Prve pesmi je začel objavljati leta 1953, dejaven pa je bil tudi na širšem kulturnem področju. Med letoma 1960 in 1980 je delal pri Slovenski prosvetni zvezi, med letoma 1980 in 1991 pa je bil kulturni urednik pri Slovenskem vestniku v Celovcu. Bil je tudi član koroških in slovenskih pisateljskih združenj: Društva slovenskih pisateljev v Avstriji, slovenskega PEN kluba in član koroškega društva pisateljev Kärntner Schriftstellerverband.

Objavil je več kot 20 knjig. Poleg pesniških zbirk - prva Zemlja molči je izšla leta 1969 - velja omeniti delo Ko zori spomin, v kateri je spregovoril o deportaciji koroških Slovencev v drugi svetovni vojni. Bil je tudi prevajalec. V slovenščino je med drugim prevedel dela Petra Handkeja, Ericha Frieda in Michaela Guttenbrunnerja, v nemščino pa pesmi Neže Maurer.

Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim leta 1983 nagrado Prešernovega sklada. Njegova dela so prevedena v številne svetovne in manjšinske jezike.