Novico je potrdil tudi predsednik ruske atletske zveze Valentin Balahničov, ki je bil nad novico o pozitivnem testu "šokiran".

Sedemindvajsetletna atletinja je v svoji karieri že odslužila eno dopinško kazen, ko je leta 2008 zaradi goljufanja pri oddaji vzorcev urina na testiranjih prisilno počivala dve leti in devet mesecev. Zdaj ji grozi doživljenjska prepoved nastopanja, bržčas pa ji bodo odvzeli tudi srebrno olimpijsko kolajno iz Londona.

To je že drugi dopinški škandal v ruski atletiki v dveh dneh. V sredo je javnost izvedela za dopinške prekrške atletinje Inge Abitove, ki v naslednjih dveh letih ne bo smela nastopati. Ruska atletska zveza jo je kaznovala zaradi nenormalne vrednosti hemoglobina v njenem biološkem potnem listu.

Tridesetletna Abitova je zablestela na evropskem prvenstvu v Göteborgu leta 2006, ko je osvojila zlato odličje v teku na 10.000 metrov. Na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 je zasedla nehvaležno četrto mesto na 10.000 metrov, na letošnjih igrah v Londonu pa ni nastopila, saj si ni izborila mesta v ruski reprezentanci.