Žgajnarjeva je v današnji predstavitvi modificirane obtožnice pojasnila, da gre za kozmetične popravke, z izjemo dejanj, ki se jih očita obtoženemu Anesu Selmanu. Ta je sicer med četverico, ki ostaja v priporu oziroma hišnemu priporu.

Tožilka v spremenjeni obtožnici navaja, da je Selman Italijanu Francescu Petrelliju prodal okoli 450 kilogramov kokaina v skupni vrednosti 16,2 milijona evrov. Tukaj tožilka izhaja iz Petrellijeve izpovedi, ki se je skesal in danes sodeluje s pravosodnimi organi. Tako je tudi pričal pred slovenskim sodiščem.

Namesto enega, dve kaznivi dejanji

Hkrati tožilstvo Selmanu in prvoobtoženemu Draganu Tošiću ne očita več enega nadaljevanega kaznivega dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami, temveč dve posamezni kaznivi dejanji.

Poteza tožilstva je, pričakovano, naletela na dokaj oster odziv obrambe. Zmotilo jih je predvsem to, da je tožilstvo spremembo vložilo tik pred koncem postopka in ravno po tem, ko je sodišče izločilo del dokaznega gradiva.

Druga tožilka, ki na obravnavi zastopa obtožnico, Mateja Gončin je poudarila, da bi tožilstvo spremembo vložilo ne glede na odločitev o izločitvi dokazov.

Reševalni manever tik pred zdajci

Selmanov zagovornik Dejan Marković je spremembo obtožnice označil za "reševalni manever tik pred zdajci". Tošićev zagovornik Marko Bošnjak pa je dodal, da tožilstvo izvaja pritisk na obrambo, "češ, ne veselite še preveč".

Oba zagovornika sta tudi menila, da je sprememba nedovoljena, saj da tožilstvo obtožnice ni spremenilo, ampak razširilo. Obramba je tako sodišču predlagala, naj spremembo obtožnice ne dovoli.

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je v torek izločil del dokazov, tako da ostajajo predvsem še italijanski in urugvajski dokazi.

Senat je po odločitvi o zahtevah za izločitev dokazov, s katerimi je obramba zatrjevala nezakonitost načina njihove pridobitve, pripor odpravil Draganu Tošiću, Jakobu Remškarju, Petru Khermayerju, Mirzetu Luceviću, Draganu Beljkašu in Boštjanu Kopčiču. Robertu Šabiču in Đemajliju Manđjuki pa odpravilo hišni pripor. Status pripornikov tako ohranjajo štirje obdolženi.