Čeprav se je Mestna občina Ljubljana leta 2008 odpovedala predkupni pravici na dveh zemljiščih, ki spadata na območje, kjer je družba Gina nameravala zgraditi študentsko naselje ob Vojkovi cesti, zdaj izpodbija lizinško pogodbo med Hypo Leasing in družbo Molet. Na mestnem oddelku za ravnanje z nepremičninami so pojasnili, da so se predkupni pravici odpovedali zaradi previsoke ponujene cene, za tožbo pa so se odločili, ker je družba Molet do zemljišč kasneje prišla veliko ceneje.

Na nepremičninskem oddelku so razložili, da je Hypo Leasing občini ponudil zemljišči po ceni 860.700 evrov. Ko je občina presodila, da je ta cena zanjo previsoka, in se je odpovedala zemljiščema, je Hypo Leasing pogodbo o lizingu sklenil z družbo Molet za precej nižjo ceno 717.250 evrov, so povedali na nepremičninskem oddelku. Zato se občina počuti oškodovana, saj bi Hypo po zakonu z Moletom moral skleniti pogodbo pod enakimi pogoji, kot jih je ponudil občini.

Ob tem se seveda postavlja vprašanje, zakaj bi ti manjši zemljišči po tako vrtoglavi ceni občina sploh potrebovala. Na oddelku za ravnanje z nepremičninami s konkretnim odgovorom niso postregli. Povedali so le, da je del zemljišča znotraj regulacijske linije ceste in da občina zemljišča kupuje, če jih potrebuje za uresničitev projektov v interesu javnosti.

A od zanesljivih virov smo izvedeli, da naj bi bil v ozadju te tožbe manever, s katerim bi preprečili, da zemljišče pristane v rokah katere od družb Andreja Oblaka, direktorja ene od treh največjih upnic Gine, in sicer družbe Immobilia stan. Neuradno smo izvedeli, da naj bi banka Hypo Alpe-Adria, ki je tudi sama upnica Gine, želela projekt študentskega naselja v prihodnje premakniti z mrtve točke. Ker pa sta sporni zemljišči na predvideni dovozni poti, se na občini in v banki bojijo, da če bi z njimi razpolagal Oblak, bi zanje poskušal iztržiti čim več in tako banko Hypo izsiljeval pri gradnji študentskega naselja.

Tožba ima učinek tudi na stečaj Gine

Občinska tožba je prav tako v središču samega stečajnega postopka Gine, saj je družba Genero projekt, ki ima na obeh zemljiščih vpisano hipoteko, stečajni upraviteljici Gine Romani Kruhar Puc pred časom posredovala informacijo, da občina izpodbija pogodbo med Hypo Leasingom in Moletom. Ker obe zemljišči sodita v ureditveno območje P1 načrtovanega naselja, je Genero predlagal stečajni upraviteljici, naj vsa zemljišča s tega območja, ki so del stečajne mase, proda po ceni 950 evrov za kvadratni meter, čeprav jih je sodni cenilec ocenil na 545 evrov.

Treba je omeniti, da je lastnica Genero projekta žena Andreja Oblaka Helena Oblak. Slednji pa je kot predsednik upniškega odbora Gine na podlagi teh informacij predlagal, naj Kruhar-Pučeva vsa zemljišča iz stečajne mase na območju P1 ponudi v odkup Mestni občini Ljubljana, Novi Ljubljanski banki, banki Hypo Alpe-Adria ali družbi Hypo Leasing, ki je lastnica preostalih zemljišč na tem območju.

»Občina s tožbo kaže interes za študentsko naselje«

Odvetnica Immobilie Stan Katarina Prebil je priznala, da se je Oblak za to potezo odločil, ker želi iztržiti čim višjo vrednost stečajne mase Gine. Vendar na mestni občini vztrajajo, da za zemljišči nikakor niso pripravljeni plačati 950 evrov za kvadratni meter, saj se jim zdi to preveč. Na drugi strani pa Prebilova zagotavlja, da je občina v tožbi predlagala celo več kot 1000 evrov za kvadratni meter. »Zakaj je občina vložila tožbo in kakšni interesi jo pri tem vodijo, nam ni znano,« je dejala Prebilova.

Ob tem je Prebilova dodala, da je občina s tožbo »izkazala interes« za dokončanje študentskega naselja. Ta podatek pa je očitno za predsednika upniškega odbora Gine dovolj dober razlog, da je predlagal stečajni upraviteljici, da Ginina zemljišča na območju P1 proda po ceni, ki je le kanček nižja od cene zemljišč na drugih dveh območjih predvidenega naselja. Za ta zemljišča naj bi še vedno veljalo pravnomočno gradbeno dovoljenje, ki ga je leta 2009 pridobila Gina. Sodni cenilec je namreč ocenil, da je kvadratni meter zemljišč z gradbenim dovoljenjem vreden kar 1031 evrov.