Želja idrijske občine in izbranega koncesionarja, družbe Eko Toplota Energetika, da Spodnjo Idrijo opremita z daljinskim ogrevanjem na lesno biomaso, je padla v vodo. Ne občini ne koncesionarju namreč v vsem kraju ni uspelo najti primerne lokacije, kamor bi postavili kotlovnico. Ker se jim je medtem skorajda iztekel tudi čas, ko bi se lahko prijavili na razpis za evropska sredstva in s tem pocenili naložbo, so včeraj eni in drugi od namere dvignili roke.

Padajo hudi očitki

Občina sicer ima v lasti nekaj zemljišč v višjih predelih naselja, vendar ta zaradi težje dostopnosti in umeščenosti sredi naselja niso bila primerna. Tako občini kot zasebnemu partnerju so se zdele najbolj primerne lokacije znotraj obrtne in industrijske cone v Spodnji Kanomlji. »Potrebovali bi od 1500 do 1800 kvadratnih metrov zemljišča,« pojasnjuje dr. Igor Roblek iz Eko Toplote Energetike. A se je zapletlo. Ne Hidria ne Iles, ki v industrijski coni že ima manjšo toplarno, zemljišč nista bila pripravljena odstopiti, s pogajanji nismo prišli niti do cene, pravi idrijski župan Bojan Sever. Tretji lastnik, Kolektor Koling, je odstopitev zemljišč pogojeval z nadomestnim zemljiščem v Idriji, kjer danes domuje Hidria. In zgodba je bila (bržkone tudi zaradi sporov med lokalnima podjetjema) končana.

A v Spodnji Idriji krivijo župana. »Župan se je glede te vsebine začel pogovarjati s krajevno skupnostjo Spodnja Idrija šele po razpisu koncesije in namesto pred njim po njem na silo iskal rešitve za ustrezna zemljišča,« odgovarja Iztok Seljak, predsednik poslovodnega odbora Hidrie in hkrati predsednik spodnjeidrijske krajevne skupnost. V tehnološkem parku Hidrie že zaradi siceršnjega velikega pomanjkanja prostora in njegove namembnosti za visokotehnološke razvojne in proizvodne centre prostora za kotlovnico ne vidi. Seljak zato zgodbo ocenjuje za še eno v nizu nestrokovnega in neprofesionalnega pristopa župana do Spodnje Idrije.

Slaba novica za kmete

Župan Sever, ki je po laskavih nazivih Idrije z alpskim mestom leta hotel narediti korak bliže nizkoogljični družbi, se zdaj sprašuje, kako naprej in ali bo tovrstno ogrevanje padalo tudi v drugih krajih občine. Odpovedani posel je med drugim slaba novica tudi za vse kmete, ki bi si na račun prodaje lesne biomase lahko zagotovili dodatni vir zaslužka. Po ocenah Zavoda za gozdove namreč okoliških gozdovi ponujajo dovolj surovine.

V Spodnji Idriji tako ostaja povsem neprimerno urejeno ogrevanje z zastarelimi in neučinkovitimi kotli. Medtem so tudi v primežu visokih cen ogrevanja stanovalci blokov stvari vzeli v svoje roke. Ni težko najti bloka, kjer se v enem nadstropju grejejo na plin, v drugem na drva, v tretjem na kurilno olje, v četrtem na elektriko. Na vprašanje, kakšna je požarna varnost teh blokov, župan odgovarja, da je vesel, da jim je uspelo gasilsko ekipo opremiti tudi z dvižno lestvijo.