Do sredine oktobra so v Sloveniji odkrili že 34 na novo okuženih s HIV in pričakujejo, da bo število do konca leta doseglo lansko število 55, ko so odkrili največ novih okužb s HIV. Že 26 let, kolikor v Sloveniji spremljamo okužbo s HIV, se epidemija okužb najbolj širi med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, so poudarili na posvetu o naglem naraščanju okužbe s HIV v tej skupini, ki ga je pripravilo Društvo informacijski center Legebitra.

Diagnozo postavijo prepozno

Breme okužb s HIV v tej skupini razmeroma hitro narašča, je povedala dr. Irena Klavs z Inštituta za varovanje zdravja. Na to kažejo tudi podatki o razširjenosti te okužbe, ki jih dobijo s tako imenovanim nevezanim anonimnim testiranjem. V Sloveniji na tak način spremljajo moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, paciente s sifilisom, injicirajoče uživalce drog in nosečnice, pri katerih naročijo test na sifilis. Prvo skupino zajamejo tako, da enkrat na leto v gejevskem klubu v Ljubljani navzočim odvzamejo vzorec sline in ga testirajo na HIV. Rezultati kažejo, da je okuženih med uživalci drog manj kot en odstotek, med okuženimi s sifilisom jih je s HIV okuženih do tri odstotke, najvišji delež okuženih s HIV pa zaznavajo med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Delež okuženih je lani prvič presegel 7 odstotkov, kar po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije pomeni, da je epidemija v tej skupini iz nizke prešla v koncentrirano, je pojasnila Klavsova. Lani so tudi prvič zaznali okužbo s HIV pri dveh nosečnicah.

Težava v Sloveniji ostaja nizko število ljudi, ki se testirajo na okužbo s HIV, in pozno diagnosticiranje okužbe, saj je vsako leto polovica diagnoz postavljena prepozno. Težava ostaja tudi tvegano vedenje moških, ki imajo spolne odnose z moškimi; anketa, ki jo izvedejo ob nevezanem anonimnem testiranju, je pokazala, da se testira do dve tretjini anketiranih, kondom vedno uporabi le polovica, nikoli pa petina anketiranih. »Iz teh odgovorov bi težko sklepali, da se je tvegano vedenje pri tej skupini v zadnjih letih zelo spremenilo,« je ugotavljala Klavsova. Meni, da bi bilo treba spodbujati zgodnjo diagnostiko okužbe in intenzivirati promocijo varne spolnosti, predvsem uporabo kondoma.

Novi načini preventive

V svetu se je v zadnjem času uveljavilo nekaj novih preventivnih pristopov, saj so ugotovili, da zgolj promocija uporabe kondoma ne deluje več, saj je v gejevski skupnosti upadel strah pred smrtjo, je povedal dr. Janez Tomažič s Klinike za infekcijska in vročinska stanja UKC Ljubljana, kjer zdravijo 386 bolnikov s HIV. Uveljavlja se pristop zdravljenje kot preventiva, saj imajo posamezniki, ki se zdravijo, v krvi tako malo virusa, da je verjetnost, da bodo okužili drugo osebo, zelo majhna; uveljavlja se zaščita pred okužbo, ko oseba, ki ima veliko tveganje okužbe, jemlje protivirusno zdravilo truvada in se s tem zmanjša možnost, da se okuži – pri nas tega pristopa ne uporabljamo, saj zdravstvena zavarovalnica ne krije uporabe zdravila v ta namen, je povedal Tomažič. Prav tako ne uporabljamo intervencije z zdravili takoj po tveganem spolnem odnosu. Kot preventivni pristop je možno tudi obrezovanje moških, razvijajo pa mikrobicidne vaginalne in analne gele, s katerimi se tudi zmanjšuje možnost prenosa okužbe. Ker zgolj en način preventive ni učinkovit, je nova usmeritev tako imenovana preventiva z močnim vplivom (high impact prevention), pri kateri združujejo pristope, ki jih lahko ponuja medicina (na primer zgodnje zdravljenje), s pristopi do vedenjskih sprememb ciljnih skupin (uporaba kondoma, motivacija za testiranje...) in strukturne pristope, ki naj jih zagotovi družba (dostop do zdravljenja, cepljenja, testiranja...).

Možnost okužbe je pri receptivnih analnih spolnih odnosih zelo velika: če bi bila verjetnost prenosa enaka kot pri vaginalnem spolnem odnosu, bi se v petih letih okužilo več kot 80 odstotkov ljudi manj iz te skupine, je ponazoril Tomažič. Tveganje okužbe se povečuje z nezaščitenimi spolnimi odnosi, menjavanjem spolnih partnerjev in če se posamezniki ne testirajo na okužbo, saj ne morejo vedeti, ali so okuženi ali ne. Tomažič je ocenil, da je v Sloveniji od 200 do 300 oseb, ki najbolj širijo to okužbo, ker se ne želijo testirati. Za testiranje na okužbo bi bilo treba narediti več: če se ljudje ne želijo testirati pri osebnem zdravniku, kar je sicer zaželeno, jim je treba testiranje omogočiti na mestih, kjer se srečujejo. »Nad okužbami pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, že od leta 2005 nimamo več dobrega nadzora,« je ugotavljal Tomažič in še, da je ključni problem, kako prodreti v skupino, ki se ne testira.

Porast spolno prenosljivih okužb

Okužba s HIV je zelo povezana z drugimi spolno prenosljivimi okužbami, saj če spolno prenosljiva bolezen na sluznici povzroči razjedo, je to dobro vstopno mesto za HIV, je razložila dr. Mojca Matičič s Klinike za infekcijska in vročinska stanja UKC Ljubljana. Zadnja leta pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, naraščajo primarni sifilis, gonoreja in hitro napredujoči hepatitis C. Matičičeva je svetovala, da bi bilo treba to skupino vsaj enkrat na leto testirati na različne spolno prenosljive okužbe, v dermatoveneroloških ambulantah, kjer zdravijo te okužbe, pa bi bilo treba olajšati dostop do zdravljenja tako, da pacienti za pregled ne bi potrebovali napotnice.

Miha Lobnik iz društva Legebitra je povedal, da si za to pri komisiji za aids, ki deluje na ministrstvu za zdravje, prizadevajo že tri leta, a neuspešno. Tudi v društvu si prizadevajo za dostopnejše testiranje in ga že tri leta izvajajo v treh gejevskih klubih v Ljubljani. Letos so opravili 307 testiranj in odkrili dve okužbi s HIV, šest okužb s hepatitisom B, deset okužb s sifilisom in tri okužbe z gonorejo. Za izvajanje preventivnih dejavnosti so od ministrstva za zdravje prejeli le 40 odstotkov lanskega zneska, čeprav velja, da že s tem, ko preprečijo eno samo okužbo s HIV, prihranijo toliko denarja, kot ga država za preventivo okužb s HIV nameni v dveh letih, je povedal Mitja Blažič iz društva Legebitra.