Dr. Janez Tomažič je zdravnik na Kliničnem oddelku za infekcijska in vročinska stanja UKC Ljubljana in že več kot 20 let zdravi ljudi, ki so okuženi z virusom HIV oziroma imajo aids. Prvih pet let jih je v glavnem lahko le nemočno opazoval in »pripravljal« na smrt, zapiše v uvodu tega priročnika za bolnike s HIV. Kombinirano zdravljenje, ki so ga uvedli v drugi polovici 90. let prejšnjega stoletja, pa je omogočilo, da se je začelo stanje bolnikov dobesedno pred njegovimi očmi izboljševati. To je bilo eno najbolj fascinantnih doživetij na njegovi zdravniški poti.

Tudi pri zdravljenju okužbe s HIV igra bolnik pomembno vlogo. Knjižica bo pomagala bolnikom, da bodo razumeli naravo bolezni in dobili občutek, da lahko bolezen uspešno nadzorujejo in sodelujejo pri zdravljenju. Avtor želi, da bi knjižica pomagala bolnikom, da bi na zdravljenje gledali kot na nekaj, kar je del njih samih. Predvsem pa jim želi pomagati, da bodo dobili navdih in pogum za ponoven zdrs v življenje.

Janez Tomažič je napisal priročnik v obliki najpogostejših vprašanj, ki zanimajo bolnike s HIV, na primer, ali so zdravila res učinkovita, kdaj naj se bolnik začne zdraviti, kako dolgo bodo zdravila delovala, ali lahko zdravljenje začasno prekine, kako poteka zdravljenje v nosečnosti, kakšni so neželeni učinki zdravil, kako je s spolnimi odnosi in okužbo s HIV, kakšne so bolnikove pravice, kaj lahko bolnik sam stori, da bo zdravljenje uspešnejše... Avtor predstavi tudi nekatera najpomembnejša protiretrovirusna zdravila. Poudari, da je pomembno, da bolnik razvija pozitiven odnos do bolezni in optimizem, saj ob dobrem počutju bolje skrbi za svoje zdravje in jemlje zdravila natančno po predpisani shemi. Bolnikom svetuje, da se naučijo tehnik sproščanja, če pa so črnogledi in depresivni, naj se o tem pogovorijo s svojim zdravnikom. Ta jih lahko napoti do ustreznega specialista, ki jim bo v pomoč, da se prebijejo skozi to neprijetno obdobje.

Bolnikom polaga na dušo, da je HIV okužba in nikakor ne moralna obsodba ali kazen. Bolj kot virus povzročajo težave drugi ljudje, zato naj premislijo, komu bodo kaj povedali.

Skozi strokovno vsebino se pletejo tudi osebne zgodbe Tomažičevih bolnikov in njihovi pogledi na soočanje z življenjem s HIV.

Na koncu nasvetnika najdejo bralci tudi naslove nevladnih organizacij, kamor se lahko obrnejo za pomoč in nasvet.lo