Davčna uprava RS (Durs) je namreč ugotovila, da po reformi vplačevanja javnofinančnih prihodkov oktobra lani, eden od procesov še do letošnjega oktobra ni deloval ustrezno, posledično pa je ZZZS v državni proračun nakazal premalo sredstev. Zato od ZZZS Durs zahteva, da jim do petka nakaže 37,6 milijona evrov, kolikor jim je dolžan.

Kot je za TV Slovenija pojasnil Fakin, so iz Dursa poslali zahtevek brez uradnega podpisa ali kakšne druge oznake. Na Dursu pa so za televizijo pojasnili, da sicer sam postopek vračil teh sredstev po veljavni zakonodaji ne predvideva nobenih papirnatih dokumentov, ki bi jih moral Durs zagotoviti ZZZS. "Če bi radi imeli papir, s štampiljko in podpisan s strani generalnega direktorja Dursa, jim bomo to seveda zagotovili," so odgovorili.

Fakin je ob tem dodal, da so se začela ugotavljati domnevna preplačila šele septembra, ko je "vlada ugotovila, da ima za 150 milijonov premalo prihodkov v državni proračun, od tega 50 milijonov v zdravstveni blagajni".

V petek bi sicer moral ZZZS bolnišnicam in zdravstvenim domovom nakazati 59 milijonov evrov za plače, pa denarja ni, je še poročala TV Slovenija. ZZZS ob takih primerih najame posojilo pri državni zakladnici, a je novo posojilo minister za finance Janez Šušteršič pripravljen odobriti le v primeru, če ZZZS v proračun vrne omenjenih več kot 37 milijonov evrov.

Minister za zdravje Tomaž Gantar o tem sicer ni bil obveščen, je pa za TV Slovenija dejal, da to "dober mesec pred koncem leta praktično pomeni onemogočeno financiranje zdravstva". Šušteršič pa po Gantarjevih besedah pri plačilu vztraja zato, ker bi bil po Šušteršičevem mnenju v primeru, da do plačila ne pride, potreben rebalans proračuna.

Kot še napoveduje TV Slovenija, naj bi ministra o tem govorila tudi na četrtkovi seji vlade.