Dopolnitve predloga proračuna morajo po njihovem mnenju temeljiti na odpravi selektivnega dviga DDV in okoljskih dajatev, na uresničljivih ukrepih za pospešeno črpanje kohezijskih sredstev EU in odpravi ovir za zagon infrastrukturnih investicij ter na jasno opredeljenih ciljih, kriterijih in prioritetah sredstev za krepitev konkurenčnosti in tehnološki razvoj, so danes sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Kot so pojasnili, ima selektivni dvig DDV in okoljskih dajatev na proračun minimalen učinek, za prizadete dejavnosti pa je lahko usoden. "Pričakujemo spremembo načrtovanih prihodkov na ustreznih proračunskih postavkah na podlagi analize učinkov selektivnega dviga DDV na javne finance in delovna mesta v prizadetih dejavnostih ter učinka dviga okoljskih dajatev na konkurenčnost prizadetih podjetij in inflacijo," so zapisali.

Glede črpanja evropskih sredstev so ocenili, da če administrativne ovire za črpanje evropskih sredstev, zakonske, administrativne in upravne ovire za realizacijo državnih in zasebnih projektov ne bodo odpravljene, ne bo izvedenih za najmanj 300 milijonov evrov predvidenih javnih in okoli 500 milijonov evrov zasebnih investicij v infrastrukturo. "S tem pa bo ogroženih najmanj 10.000 kakovostnih delovnih mest," so poudarili.

V GZS ob tem pričakujejo tudi ukrepe za zagon načrtovanih investicij ter da se bodo sredstva za internacionalizacijo usmerila v preseganje razdrobljenih pristojnosti na tem področju med različnimi institucijami, ki se ukvarjajo s tem področjem.