Lani je Tavželj doživljal razburkano sezono. Kot jeseniški kapetan se je v Podmežakli bojeval za pravice igralcev, kar je bilo glede na položaj zdaj že propadlega gorenjskega kluba stresno delo. Zadnji fazi umiranja HK Acroni Jesenice je še pravočasno ubežal in sezono končal na Slovaškem v Popradu. Trenutke veselja je lahko doživel šele aprila na svetovnem prvenstvu divizije I v Stožicah, ko se je reprezentanca brez poraza uvrstila v skupino A. Ker ni imel zagotovljenega kluba za prihodnjo sezono, je premišljeval celo o smiselnosti nadaljevanja kariere.

K sreči je ponudba prispela še dovolj zgodaj. Kot pravi, je v Rouenu našel mir in srečo. »Zadnja leta je Rouen najboljši francoski klub. To se vidi na vsakem koraku. Gre za drugačne okoliščine, kot sem jih bil vajen še nedolgo tega. Osredotočim se lahko le na hokej. Na nič drugega mi ni treba misliti. Vse glavne stvari, ki so pomembne za vsakega športnika, so v celoti urejene, zato sta v ospredju le igra in rezultat. Če tak klub izgubi tekmo, se nanj zgrne prav posebna oblika pritiska,« je razlagal Andrej Tavželj, ki bo od jutri do sobote na pripravljalnem turnirju v Tivoliju edini od hokejistov iz Francije branil slovenske barve. Kot je že dejal selektor Matjaž Kopitar, bodo drugi dobili priložnost na decembrskem zboru, ko bodo risi gostovali ravno v tej deželi in poleg tekme z gostitelji opravili še test proti Danski in Latviji.

Andrej Tavželj pravi, da so Francozi kot standardni člani elitnega razreda svetovnega hokeja v zadnjih letih to pot začeli s postopnim pomlajevanjem reprezentance. »Kljub temu lahko govorimo o močni ekipi. Francija bo tako kot Slovenija februarja prihodnje leto napadala uvrstitev na olimpijske igre. V Tivoli bodo znana imena pripeljali tudi Avstrijci in Italijani, zato bo prihajajoči turnir proti vsakemu tekmecu precejšen izziv za naše moštvo,« je dejal zanesljivi branilec. Glavni cilj izbrane hokejske vrste je po Tavžljevem mnenju priprava na februarske kvalifikacije za olimpijske igre, čeprav ni prav dosti verjetno, da bosta Sloveniji tedaj lahko pomagala prva zvezdnika Anže Kopitar in Jan Muršak. »Kljub vsemu bo selektor dobil vpogled v določene stvari. Je pa vedno tako, da vsem fantom prija, ko zamenjamo okolje in oblečemo slovenski dres. Verjamem, da se bomo v dobri luči prikazali domačemu občinstvu,« je sklenil.

Nekaj preglavic je slovenskemu taboru včeraj povzročila poškodba hrbta novega kapetana Marcela Rodmana, ki je moral predčasno končati trening. Dodajmo še, da je članska reprezentanca v precejšnji tajnosti dobila novega vodjo moštva. Očitno se Hokejski zvezi Slovenije ne zdi preveč pomembno predstaviti Boruta Jakiča, nekdanjega hokejista in uspešnega jugoslovanskega sodnika. Jakič je na mestu vodje reprezentance nasledil Luko Kovača.