Zadnja leta je tradicionalno najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič, ki je v minuli sezoni zbral 202 točki, kar ga je uvrstilo na 14. mesto v slalomskem seštevku svetovnega pokala. Med dobitnike točk se je uvrstil tudi Matic Skube (zbral jih je sedem). Poleg omenjene dvojice bo pri moških v nedeljo na startu še Miha Kürner, ki si je priboril nastop v internih kvalifikacijah. O ciljih pred začetkom slalomske sezone smo se pogovarjali z glavnim trenerjem za tehnične discipline v slovenski moški reprezentanci, Markom Jurjecem.

S kakšnimi cilji se danes odpravljate na Finsko?

Največja pričakovanja imamo seveda od Mitje Valenčiča. Želimo si, da bi se uvrstil znotraj dosežkov, kamor sodi glede na njegovo startno številko (med 8. in 15. mestom – op. p.). Cilj Matica Skubeta mora biti uvrščanje med dobitnike točk, na zadnjih treningih pa je pokazal, da je sposoben tudi kakšne vidnejše uvrstitve od preboja med najboljšo trideseterico. Miha Kürner je v novi sezoni zamenjal proizvajalca smuči in smučarskih čevljev. Na treningih je pokazal večjo konstantnost kot v preteklih letih, kaj več pa bo pokazala tekma.

V zadnjem času je v Evropi slabo vreme. Vas je to dejstvo kaj oviralo pri treningu?

Trening dejansko v zadnjem času ni bil najboljši. Upam, da bomo imeli v petek in soboto na Finskem boljše razmere.

Kakšne so informacije iz Levija?

Glede na to, da je tekma dobila zeleno luč Mednarodne smučarske zveze, bo preizkušnja najbrž izpeljana. Vremenska napoved kaže, da bo v petek mraz, do 15 stopinj Celzija pod ničlo, konec tedna pa naj bi se precej otoplilo in naj bi se temperature gibale okoli ničle. Če to drži, bodo pogoji težki.

Kakšni so reprezentančni načrti po tekmi v Leviju?

Od smučarjev v tehničnih disciplinah bo v Severno Ameriko odpotoval le Janez Jazbec. Spremljal ga bo serviser Tomaž Trdina, na ameriških tleh pa ga bosta pričakala Tadej Platovšek (glavni trener za hitre discipline – op. p.) in Vlado Makuc (strokovni vodja panoge za alpsko smučanje – op. p.). Jazbeca čakajo nastopi na štirih slalomskih tekmah, dve tekmi bosta FIS, dve pa evropskega pokala.

Kaj pa bo s preostankom tehnične ekipe?

Skušali se bomo čim bolje pripraviti za Val d'Isere (slalom in veleslalom svetovnega pokala bosta 8. in 9. decembra). Upam, da bodo razmere ugodne na Krvavcu, sicer bomo morali vaditi na avstrijskih smučiščih.