Intimen je bil sprehod kandidatke za prvo damo Slovenije in njenega soproga po mestu, ki je zaradi kulturne tradicije tudi imenovano Prešernovo, pridevnik »univerzitetno« pa za zdaj bolj odraža pobožne želje Gorenjcev po svoji univerzi.

»Kranj je zame lep, posebej stari del. Živiva v veliki soseski, kjer pogrešam prav to vzdušje starega jedra,« je dejal predsedniški kandidat, ki si je tako v Kranju lahko vzel kako minuto časa več. »Druge obveznosti so preprečile obisk Bohinja pa še novo soočenje je zvečer,« sta pojasnjevala, zakaj v bohinjski konec nista odšla. Zato pa je bil v Kranju čas za kavico v slovitem bistroju Brioni, ki velja še vedno za glavno srečevališče bolj ali manj znanih Kranjčank in Kranjčanov: »Kavica in tudi tortica,« je vsebino obiska pojasnila Andreja Valič Zver, ki se ni mogla ob tem izogniti vroči lokalni temi – požrtijam kranjskih svetnic in svetnikov, ki so si iz davkoplačevalske blagajne postregli z desetinami kilogramov mesnin, obenem pa bili silno potratni tudi pri darilih in podobni porabi. Prav SDS-ova svetniška skupina s poslancem Brankom Grimsom na čelu je osvojila celo neslavno prvo mesto med potratneži. Kako gre to skupaj z varčevanjem, ki ga predsedniški kandidat tako izpostavlja, da o vladni stranki niti ne pišemo? »Moram reči, da pri teh zadevah osebno nisem bila zraven, niti kako sodelovala. Vsekakor je neprijetno in to me samo dodatno prepričuje, da je varčevanje potrebno,« je dejala kranjska svetnica, članica zapravljive svetniške skupine. In predsedniški kandidat? Ob tem se je kar malce umaknil in modro molčal. Ni pa se mogel izogniti srečanju z »mistrom 220 kilogramov«, kot ga zbadljivo že kličejo hudobni jeziki v Kranju. Svetnik iz županove stranke Jože Lombar (Stranka za napredek krajevnih skupnosti) je zakonski par Zver vljudno pozdravil. Ni ju pa povabil na pojedino, ker še ni – december. Lani decembra je namreč njegova štiričlanska svetniška skupina tako ali drugače pojedla 220 kg mesa, je ugotovila revizija mestne občine.

Milan Zver je nasmejan stal ob strani, ko je Andreja opravila predčasne volitve. Celo novinarska pregovorna predrznost je odpovedala, nismo je vprašali, koga je obkrožila. Dodala pa je, da športno upa na drugi krog. Ker pa o naših kandidatih moramo vedeti skoraj vse, smo zakonski par vprašali, kako bo v ZDA? »Zame sta obe prvi dami v redu,« je bila diplomatska morda prihodnja prva dama Slovenije. Milan Zver pa je dejal: »Verjetnejša je zmaga Obame, a jaz bi raje videl zmago Romneya. Obama dobro nastopa, ampak dokazal je, da države ne zna voditi,« je bil opredeljen Milan Zver in že smo se dotaknili »všečnosti«, ki prinaša velikokrat več točk od vsebine, programa. »V Ameriki imajo tri glavna soočenja in to je to. Pri nas jih je preprosto preveč, ljudje so tega zasičeni. Jasno pa je, da tudi pri nas pojavnost, všečnost zaradi medijske prisotnosti vpliva na izide kampanje,« je dejal Milan Zver in oba sta potožila, da svojega programa kljub neštevilnim srečanjem pred kamerami ne more dovolj dobro predstaviti.

Zakonca Zver sta med sprehodom obiskala tudi Gorenjski muzej, ki se nahaja v novih, z evropskimi sredstvi prenovljenih prostorih v mestnem jedru. Beseda je zagotovo lepo stekla, konec koncev je direktorica Marija Ogrin blizu obema zaradi sorodnosti s službo Andreje Valič Zver in – strankarske pripadnosti SDS. Hudobneži so seveda ob njenem nedavnem imenovanju prav to privlekli na dan kot glavno zaslugo, a obisk pri njej je lahko tudi pojasnilo, zakaj je Bohinj padel v vodo. Ogrinova je iz Bohinja doma, tam je mestna svetnica SDS in tako je predsedniški kandidat ohranil suhe čevlje in obenem zvedel, kako je v Bohinju. Ko smo ob zaključku po moško potožili, da nam je speljal našo Gorenjko, je bil kandidat za predsednika Slovenije jasen: »Nisem je jaz vzel, ona je vzela mene, ker zdaj živim tu, v Kranju.« Da se ve!