Zverov zaostanek je tako velik, da je priključek k drugima dvema kandidatoma za najvišjo protokolarno funkcijo misija nemogoče. Na drugi strani je najbrž tudi konec sanj Türkovega volilnega štaba o zmagi že v prvem krogu. Minimalne možnosti sicer obstajajo, toda Türk bi moral – če bo volilna udeležba res 72-odstotna – prepričati dodatnih 16 odstotkov volilcev, to je približno 200.000, kar bi bilo podobno čudežu.

Volilna napoved tako bolj ali manj nedvomno napoveduje drugi krog volitev, kjer se bosta pomerila Türk in Pahor. Izid je zelo nepredvidljiv. V dosedanjih anketah Ninamedie, izračunanih na 100 odstotkov (se pravi, da neopredeljene porazdeli med vse kandidate) je Türk z začetnih skoraj 47 odstotkov (29. oktobra) padel na dobrih 41 odstotkov glasov, vendar se je po včerajšnji napovedi spet dvignil na skoraj 44 odstotkov. Mnogi verjamejo, da je padec pripisati temu, da Türk ni ravno všečen televizijski obraz, zato mu televizijska soočenja ne gredo v prid. Toda tudi Pahorju in Zveru se popularnost zaradi televizijskih nastopov ni nič bistveno dvignila. Zato je morda pravi odgovor na Türkova nihanja v tem, da je žrtev javne podobe, ki so mu jo nalepili nasprotniki, mediji pa so jim večinoma nekritično sledili. Gre za podobo, da predstavlja levico, da torej za njim stojijo levičarske stranke. Čeprav je res ravno obratno: Pahor je nekdanji predsednik pri nas najbolj leve stranke, a v očeh javnosti deluje kot sredinski človek, Zver pa je bil podpredsednik najbolj desne stranke. Türkov štab pa se je na to prepozno odzval, da bi to sliko popravil.

Na drugi strani Pahor beleži rahel vzpon: v obdobju zadnjih sedmih dni od 34 na 35. Toda za Türkom v prvem krogu še vedno krepko zaostaja, kar pa seveda ne pomeni, da je brez možnosti v drugem. Še več, anketa Ninamedie mu pripisuje zmago v drugem krogu. Na vprašanje, koga bi volili v drugem krogu, so anketiranci odgovorili: Pahorja 43, Türka 38, »ne vedo« 8 ter »ne bi volili« 11 odstotkov. Na prvi pogled se Pahorju nasmiha končna zmaga, toda do glasovanja v drugem krogu je še več kot tri tedne.