V njenem središču se je znašel Srečko Meh, edini poslanec SD, podpisan pod pobudo, ki jo je Pozitivna Slovenija vložila v nočnih urah prejšnjega torka. Po naših informacijah je namreč Meh v zadnjih dneh prejel več klicev s pozivi, naj svoj podpis umakne. Ti naj bi prišli tako iz vrst vlade kot tudi iz krogov SD, natančneje tako imenovanega šaleškega lobija. Pri tem naj bi sogovorniki dali Mehu vedeti, da je s podpisom pobude ogrozil sklenitev pogodbe med vlado in Evropsko investicijsko banko (EIB) o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov vredno posojilo, ki je ključno za financiranje gradnje TEŠ6.

Kdo od ministrov ali državnih sekretarjev je v zadnjih dneh govoril z Mehom, nam včeraj ni uspelo izvedeti. Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, ki ga vodi Zvonko Černač, so nas za pojasnila glede poroštev že pred dnevi napotili na ministrstvo za finance. Tam so nam včeraj zatrdili, da dogovorov o referendumu o SDH nikoli niso pogojevali z odobritvijo poroštev za TEŠ6. A Meh naj bi se prav zaradi ključnega 30. podpisa pod pobudo, s katerim naj bi ujezil vlado, znašel tudi na udaru dolgoletnih političnih in poslovnih zaveznikov iz Velenja z županom Bojanom Kontičem na čelu.

Ti naj bi mu očitali, da je s svojim domnevnim soliranjem že drugič v zadnjih devetih mesecih resno ogrozil 1,3 milijarde evrov vreden projekt. Nemalo zamer v vladnih krogih si je namreč Meh nabral že februarja, ko je v državni zbor vložil predlog zakona o poroštvih za TEŠ6. Poleg tega, da je s tem pritisnil na SDS, ki si je resnejše ukvarjanje z blokom 6 želela prihraniti do kadrovskega prevzema državne energetike, si je s tem za projekt želel v lokalnem okolju pripeti zasluge. Prav zaradi tega naj bi vlada z ministrom Černačem na čelu Mehov zakon v popolnem nasprotju z zanjo značilno koalicijsko disciplino prepustila na (ne)milost državnemu zboru. Ta ga je po več branjih in zavrnitvah vendarle sprejel julija, še pred tem pa ga je vlada prerešetala z več amandmaji.

Meh se včeraj na naše klice ni odzval. Tudi direktor Premogovnika Velenje Milan Medved, ključni mož šaleške energetike, nam včeraj popoldne na pisno vprašanje, ali je Meha pozval k umiku podpisa, ni odgovoril. A da je Mehov podpis pod referendum o SDH najmanj zamrznil vladne aktivnosti pri TEŠ6, nakazuje več dogodkov.

Sredi septembra je tako nadzorni svet HSE potrdil popravljeno različico investicijskega načrta za TEŠ6. S tem je holding vsaj na papirju izpolnil prvi pogoj vlade za odobritev poroštva. Kljub temu da omenjeni načrt odpira več vprašanj, Černačevo ministrstvo v mesecu dni v Šoštanj ni poslalo zahteve za dodatna pojasnila.

Toda že v ponedeljek, torej nekaj dni po tistem, ko je Pozitivna Slovenija vložila pobudo z Mehovim podpisom, so s finančnega ministrstva prišli drugačni signali. Poudarili so, da »preučujejo različne možnosti za jamstvo TEŠ do države in da je pri tako velikem poroštvu treba najti tudi ustrezno zavarovanje«. A pri tem velja opozoriti, da popravljeni investicijski program ne predvideva zavarovanja poroštva države. To tudi sicer pri mednarodnih bankah samo po sebi velja za najboljše jamstvo – prav z njim namreč EIB in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) pogojujeta črpanje posojil za TEŠ6. Dodatnih zavarovanj banke po naših informacijah prav tako niso zahtevale od TEŠ.