Velik korak naprej

Tako predlagajo, da ministrstvo za zdravje oz. vlada čim prej v parlamentarni postopek vloži predlog zakona, po katerem cepljenje ne bo več obvezno, pač pa stvar svobodne odločitve posameznika, je na novinarski konferenci po sestanku povedal predsednik društva za svobodo odločanja Primož Verbič. Sicer pa ke današnji sestanek z Gantarjem ocenil kot velik korak naprej.

Pri tem pa ne zahtevajo popolnega preobrata na področju cepljenja otrok, in sicer da bi bilo vse tudi samoplačniško, pač pa za začetek to, da staršev, ki otroke ne bi dali cepiti, ne bi sankcionirali, je pojasnil Verbič.

V skladu z zakonom o nalezljivih boleznih se namreč z globo kaznuje posameznik, če se izmika ali onemogoča obvezno cepljenje svojega otroka. Po besedah Verbiča te globe znašajo med 200 in 500 evrov, pri čemer običajno oglobijo oba starša. Obvezno cepljenih je sicer v Sloveniji med 95 in 98 odstotkov otrok, so navedli na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Komisije otroka sploh ne pregledajo

Starši lahko sicer dajo predlog za opustitev cepljenja, če menijo, da obstajajo razlogi za opustitev cepljenja, zaradi katerih bi se zdravstveno stanje otroka, ki naj bi se cepil, lahko trajno poslabšalo. Vendar pa je Mojca Vozel iz gibanja Naravna imunost opozorila, da komisije, ki odločajo o predlogih, otroka sploh ne pregledajo, staršem pa ne prisluhnejo, da bi lahko ocenili, ali obstajajo razlogi za odklonitev cepljenja, prav tako v otrokovem zdravstvenem kartonu ponavadi niso ustrezno navedene vse reakcije otrok na cepivo.

Po besedah Vozlove so starši ob cepljenju tudi premalo informirani, saj jim pediatri večinoma predstavijo le pozitivne strani cepljenja, medtem ko jih o morebitnih stranskih učinkih ne obvestijo. Predstavniki omenjenih nevladnih organizacij tudi predlagajo, da se na novo uredi vodenje registra stranskih učinkov po cepljenju, ki bi se ga dodelilo neodvisni ustanovi. Po njihovem mnenju namreč IVZ, ki sedaj zbira poročila o stranskih učinkih, opravlja vrsto nezdružljivih nalog.

Na IVZ so na očitke odgovorili, da inštitut nima pristojnosti izvajanja nadzora nad pediatri, ampak izvaja koordinacijo strokovnega dela, izobraževanje in posreduje dobre prakse. IVZ stalno spodbuja zdravnike k prijavi neželenih učinkov po cepljenju, kar jim nalaga tudi zakonodaja. Prav tako želijo, da bi bili prijavljeni vsi neželeni učinki po cepljenju, saj tako lahko ves čas preverjajo kakovost, učinkovitost in varnost cepiv ter cepilne prakse. To omogoča stalne izboljšave na področju obvladovanja nalezljivih bolezni, so zapisali.

Na ministrstvu pomisleke nasprotnikov cepljenja razumejo

Z ministrstva so po sestanku sporočili, da razumejo pomisleke nekaterih nasprotnikov obveznega cepljenja, zato menijo, da bi veljalo razmisliti o prenehanju kaznovanja tistih, ki obveznega cepljenja ne želijo iz osebnih razlogov. Obenem bo treba več pozornosti nameniti tudi seznanjanju staršev s čim bolj nepristranskimi informacijami o številnih prednostih cepljenja in o njegovih redkih stranskih učinkih, so navedli.

Sicer pa poudarjajo, da je cepljenje najučinkovitejši javnozdravstveni ukrep, s katerim smo v Sloveniji do sedaj preprečevali bolezni, kot so davica, ošpice in otroška paraliza, prav tako tudi nimamo mlajših ljudi s posledicami teh bolezni. "Ministrstvo za zdravje in stroka želita obdržati visoko precepljenost populacije tudi v prihodnje, zato bomo še naprej izpolnjevali obvezo države zagotavljanja cepiv in financiranja obveznega cepljenja," so zapisali v sporočilu.