Osnovna usmeritev obeh kandidatov je enaka. Oba se zavedata, da je bila zveza v zadnjih letih premalo uspešna pri iskanju sponzorskih sredstev in oba bi takoj podprla predsedniškega kandidata, ki bi lahko zvezi zagotovil več sponzorskih sredstev. Glavna razhajanja so v usmeritvi stroke na PZS, kjer Kos podpira zdajšnje večje drobljenje sredstev, ki večjemu številu plavalcev omogočajo vključevanje v reprezentanco, Štrumbelj pa je za bolj diferenciran pristop, kjer bi najboljši dobili več sredstev, saj je to po njegovem mnenju edini način, da slovenska plavalna elita ostane konkurenčna najboljšim tujim plavalcem.

"Največji izziv za naslednja štiri leta bo, da bomo uspešnejši pri pridobivanju sponzorskih sredstev, kar nam zdaj razen redkih izjem ni uspelo," pravi Kos, ki meni, da bo za ta korak potrebna tudi reorganizacija delovanja zveze. Po njegovem mnenju naj bi v izvršnem odboru zveze po novem sedeli ljudje, ki bodo uredili materialne pogoje, za sodelovanje s stroko in klubi, ki so do zdaj v večini zasedali IO, pa bo treba najti drugačno pot.

Kos napoveduje tudi več izobraževanja v PZS, kjer mora priti do boljšega sodelovanja s Fakulteto za šport v Ljubljani in do večjega prenosa znanja znotraj zveze in klubov. Za ideje svojega tekmeca meni, da gre za že znan pristop do vodenja zveze, ki ni bil slab v vseh svojih elementih, a je zdajšnji način delovanja boljši.

Na zvezi vlada pretirana apatija

Štrumbelj na drugi strani izpostavlja, da na zvezi trenutno vlada pretirana apatija. Ljudje v plavanju imajo ogromno idej, a prav zaradi apatije po njegovem ne pride do njihove uresničitve. Tudi Štrumbelj vidi rešitev za boljše delovanje v bolj aktivnem izvršnem odboru, napoveduje vnovično funkcijo direktorja zveze, saj manjka operativna izvedba idej, uspešna realizacija s projekti pri razpisih in usklajevanje med stroko, izvršnim odborom, prireditelji tekmovanj, pomanjkljiva je spletna stran zveze. Med poudarki njegovega programa je tudi večje sodelovanje s klubi in izobraževanje trenerjev.

Pomembno razliko vidi tudi v usmeritvi stroke. "Prav je, da bolj podpremo štiri ali pet najboljših plavalcev," je njegov recept za večje tekmovalne uspehe, manj uveljavljeni pa bi dobili manjši kos pogače, večjega pa bi si morali priboriti v bazenu. "Nujno je treba ukiniti tudi možnost, da si reprezentanti sami plačajo nastop na tekmovanju," zanj osnovno merilo za nastop v reprezentanci predstavlja možnost uvrstitve do 16. mesta. Svojemu tekmecu priznava trud, ki ga je vložil v vodenje zveze, najbolj pomembno pa je dejstvo, da v blagajni zveze ne zeva finančna luknja.