Gre za izreden uspeh na tekmovanju na katerega se je letos prijavilo več kot 190 ekip iz celega sveta. Pred mesecem dni se je slovenska ekipa na regionalnem tekmovanju uvrstila na svetovni finale na univerzi MIT, na katerega se je uvrstilo 62 ekip s tekmovanj v Evropi, Aziji, Latinski Ameriki ter vzhodni in zahodni obali Severne Amerike. Med njimi so ekipe najboljših svetovnih univerz kot so MIT, Stanford, Berkeley, Cambridge, ETH, elitne lige C9 kitajskih univerz, itd. Odziv ministra Turka na uspešno delo študentov in največje slovenske univerze še čakamo.

Slovenske ekipe so bile na tekmovanju iGEM od vseh ekip doslej daleč najbolj uspešne, saj so zmagale kar trikrat v šestih nastopih, v katerih so se kar petkrat uvrstile med finaliste. Med 4 finalisti so bile letos presenetljivo samo evropske ekipe, čeprav so z zelo dobrimi projekti nastopile tudi ekipe univerz MIT, Berkeley, Peking, SJTU-Šanghaj. Končna zmagovalka je bila nekoliko presenetljivo ekipa Groningena iz Nizozemske, ki je predstavila inovativen način zaznavanja kvarjenja mesa s pomočjo sintezne biologije.

Slovenci predstavili nov način zdravljenja z biološkimi zdravili

Slovensko ekipo sestavljajo študenti medicine, biotehnologi, biokemik ter študenti računalništva in informatike. Mentorsko ekipo je študente vodila, jih vpeljala v tehnike raziskovalnega dela in omogočila delo na sodobni opremi Kemijskega inštituta ter CO ENFIST. V projektu je slovenska ekipa predstavila nov način dostave in zdravljenja z biološkimi zdravili, za katerega so razvili popolnoma nov tip genskega celičnega stikala. S tem so rešili zelo pomemben problem natančne kontrole delovanja celic, ki je potrebna za napredne načine zdravljenja. Na osnovi rezultatov projekta menijo, da bi lahko s pomočjo takšnih stikal celice uporabljali za shranjevanje informacij ter za števce različnih bioloških procesov.

V pripravi in razvoju projekta so se člani ekipe posvetovali z medicinskimi strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra prof. Zlatkom Frasom, prof. Mojco Matičič ter prof. Dragico Smerke in kot dva primera zdravljenja predstavili hepatitis C ter infarkt, ki sodita med bolj razširjene bolezni.

Po končanem tekmovanju v Cambridgu, MA, bodo člani ekipe in njihovi mentorji obiskali nekaj raziskovalnih organizacij in podjetij v ZDA. Vodja ekipe prof. Roman Jerala bo z evropsko delegacijo ERANET SynBio v naslednjem tednu obiskal vodilne akterje na področju sintezne biologije v ZDA z namenom prenosa modela uspešnega razvoja ter sodelovanja z industrijo te perspektivne veje znanosti v Evropo. Po vrnitvi v Slovenijo bodo projekt ter področje sintezne biologije predstavili na številnih srednjih šolah po Sloveniji v okviru projekta Znanje za prihodnost, s podporo evropskega strukturnega sklada. Za inovativno idejo projekta so vložili patentno prijavo in projekt nameravajo nadaljevati v smeri predkliničnih raziskav v sodelovanju z medicinskimi strokovnjaki ter Kemijskega inštituta in CO ENFIST.

Projekt slovenske ekipe je predstavljen na spletni strani: http://2012.igem.org/Team:Slovenia/Slovenian.

Spletna stran tekmovanja: http://2012.igem.org/World_Championship_Jamboree.