Euskatel in Lampre sta po prvi objavi izpolnjenih kriterijev za licenco elitnega razreda UCI med petnajsterico najmočnejših ekip. Tako kot druge ekipe s Slovenci: Vacansoleil z Gregom Boletom, Katjuša s Simonom Špilakom, Astana z Janijem Brajkovičem in Borutom Božičem ter Cannondale s Kristijanom Korenom. Argos in SaxoBank sta na robu. Nizozemska ekipa je z Mezgecem po kriteriju točkovanja pogodbenih kolesarjev na 16. mestu. Kump je danski ekipi SaxoBank prispeval nemara celo največ točk, a so vseeno najslabša od dvajsetih ekip. Contadorjevih točk UCI ne upošteva. Obe ekipi bosta z belgijsko ekipo Lotto in francosko FDJ pod dodatnim in najbolj ostrim sitom licenčne komisije UCI.

Luka Mezgec se je včeraj, potem ko je komaj prišel s poročnega potovanja, že vračal s prvega srečanja nove ekipe. »Prvi vtisi so res izjemni. Največji zvezdnik Degenkolb se mi je takoj predstavil kot povsem normalna oseba. Z dokončno odločitvijo UCI se v ekipi niti ne obremenjujejo preveč. Pravijo, da bomo vse tri največje etapne dirke Giro, Tour in Vuelto vozili. Če ne drugače, s povabili organizatorjev,« je izvedel Kamničan, to sezono prvi mož kranjske Save.

»Z Vrečerjem sva verjetno prispevala več kot petino točk, ki jih je ekipa potrebovala za status in uvrstitev med 15 najboljših ekip. Tak je pač sistem,« Kocjan pojasnjuje, zakaj so morali tudi v najbolj nacionalno čisti ekipi »oranžnih« odpreti vrata tujcem. »Stike s šefom Galdeanom sem imel prek španskega menedžerja. Brez tega ne gre. Imel sem tudi ponudbe italijanskih ekip, a tja nisem želel. Tam je žalost,« pravi Kocjan, ki bo glede na prve odzive v španskih medijih zvezdnik med novinci.

Mesto v ekipi Lampre Merida ima že zagotovljeno tudi Jan Polanc. Le da mu bo prava profesionalna pogodba začela veljati 1. avgusta 2013, dotlej pa bo pod taktirko očeta Marka še vozil v Radenski. »Sklenili smo nekakšen kompromis, ki bi bil dober tako za oba kluba kot za sina,« pojasnjuje Polanc starejši, ki velja za najboljšega trenerja za mlade upe, kar je dokazal tako v Savi kot v Radenski. »V Lampreju so potrebovali več kolesarjev s točkami, ki veljajo za kriterij ProTeam. Jan pa bo še pol leta nabiral izkušnje. Dirk zanj v dresu Lampreja bo dovolj tudi v drugem delu sezone. Na španski Vuelti verjetno še ne, vse drugo pa,« je pojasnil oče Marko.