Z močjo pa bodibilding, šport, ki je v svetu razvit veliko bolj, kot bi si predstavljali, z njegovo pomočjo pa so nekateri »mišičnjaki« dobro prišli skozi življenje in se uspešno nastavljali televizijskim kameram (eden prvih, ki je bodibilding dejansko pripeljal na velika platna v velikem slogu, je bil Arnold Schwarzenegger), nima prav veliko skupnega. No, seveda so ti »dobro razviti« fantje močni, mišice zaradi treningov nekoliko ojačajo. »Toda pri bodibildingu gre v prvi vrsti za pravilno izvedene vaje za točno določeno mišico, ne za dvigovanje čim težjih bremen,« pravi slovenski bodibilder Sašo Petek.

Devetindvajsetletni Sašo Petek iz Kočevja, diplomirani inženir tehnologije prometa in osebni trener z mednarodno licenco, se s tem športom ukvarja 12 let, v ta šport pa je prišel na prigovarjanje njegovega dekleta. »Kar eno leto me je prepričevala, ker sprva nisem bil prav nič navdušeni nad fanti, kakršen sem danes jaz. A ko sem prvič stopil v fitnes studio, sem takoj vedel, da je to stvar zame.« Glavni namen bodibildinga je seveda pravilno oblikovanje telesa in njegovih mišic, kar je dokaz, da ga lahko s pravilno prehrano in točno določenimi vajami oblikujemo po lastnih željah. »A veliko vlogo pri tem seveda igra genetika. Kar nam je ali ni dala mati narava, le z vajami ne moremo popraviti. Nekateri, tako je v vseh športih, so za to bolj dojemljivi in hitreje napredujejo, drugi pa počasneje ali pa sploh ne,« dodaja Petek. Dejansko bodibilding pokaže, da je človek videti tako, kakor se prehranjuje. Zato tudi ni bojazni, da bi po tem, ko bi prenehali s tem športom, postalo telo »drugačno«. »Ne, če se še naprej prehranjuješ pravilno, a ne delaš več toliko v fitnesu, mišice izgubijo trdoto in maso, a ne postanejo mlahave, kot napačno pravi ljudski glas. Če pa se ne prehranjuješ pravilno, postaneš tak kot vsi ostali, ki se tako prehranjujejo.«

Bodibilder pa seveda potrebuje svojega trenerja, ki ga usmerja in mu določa trening in prehrano. S pravim trenerjem so prvi rezultati lahko vidni že po enem mesecu dela, da pa telo pripravite do te stopnje, da bi lahko tekmovali, pa je potrebno od 3 do 5 let trdega in discipliniranega dela. Izven sezone tako trenira 5-krat na teden po uro in pol, v tekmovalni sezoni pa 2-krat na dan po 3 ure in 2-krat po uro in pol kardiohoje, vse pa poteka po strogo določenem urniku in programu dela z utežmi. »Zdaj sem prvič v karieri brez trenerja, ker sem hotel preskusiti, ali premorem dovolj znanja in izkušenj, da sem samemu sebi trener. In očitno uspehi na tekmovanjih dokazujejo, da sem lahko samemu sebi osebni trener,« še pravi Sašo Petek. Nagrad na tekmovanjih ni, razen seveda »klasičnih« diplom, pokalov, si pa z uspehi lahko ustvariš dobro ime in potem uspešneje delaš kot osebni trener drugim. Torej lahko ugotovimo, da je Sašo Petek tudi ta del naloge prav tako opravil z odliko.