Na Dursu so včeraj potrdili, da je Klemenakova, ki je bila desna roka generalne direktorice Dursa Mojce Šircelj in je septembra skupaj z njo odstopila, s 1. novembrom prevzela vodenje urada. Tam bo po novem odgovorna za davčni nadzor nad bankami, zavarovalnicami, igralnicami, investicijskimi in pokojninskimi družbami pa tudi nad gospodarskimi družbami, katerih skupni prihodki presegajo 50 milijonov evrov. Čeprav se Klemenakova z delom na omenjenem projektu ni ravno proslavila, na Dursu trdijo, da je šlo za premišljeno odločitev, ki bo predvsem uradu in njegovim zavezancem prinesla nov zagon in še večjo učinkovitost.

Med zaposlenimi na Dursu pa odmevajo tudi nekatere druge kadrovske spremembe, ki jih je uvedel novi vršilec dolžnosti generalnega direktorja Tomaž Perše. Spomnimo, 37-letni Perše je v prvi vladi Janeza Janše vodil kabinet ministra za finance, na Dursu pa ga je zaposlila njegova predhodnica Šircljeva, sicer pa je med davčnimi strokovnjaki neznanka. Za vodjo svoje službe je Perše imenoval Petra Gruma, ki naj bi hkrati dobil tudi nadzor nad celotnim novim informacijskim sistemom, a prejeli smo opozorilo, da Grum ne izpolnjuje minimalnih pogojev glede zahtevane delovne dobe. Kot pojasnjujejo na Dursu, mu jih niti ni bilo treba. Perše ga je namreč le začasno premestil na položaj, najdlje do sredine marca prihodnjega leta. V tem primeru pa zakon o javnih uslužbencih ne zahteva izpolnjevanje pogoja o delovni dobi.

Na Dursu medtem niso odgovorili na vprašanje, če in kako je na Grumovo imenovanje vplivalo to, da je na Generalnem davčnem uradu (GDU) zaposlena njegova mama. Navedli so, da se je na Davčnem uradu Ljubljana zaposlil po končanem šolanju leta 2006, leto zatem pa so ga povabili na GDU »za prevzem najzahtevnejših nalog iz področja sodelovanja in oblikovanja sistemskih rešitev, metodologij in delovnih postopkov za izvajanje davčnih in drugih predpisov«. Leta 2009 je bil premeščen v službo generalnega direktorja Dursa in bil vključen v že omenjeni projekt prenove informacijskega sistema. Od oktobra lani pa je opravljal vlogo vodje sektorja za davčne finance na upravi za davčno računovodstvo in finance.