Romunu se je potem razvezal jezik in opisal je, kako ga je pri Turnišču prehitela škoda octavia, tip avtomobila brez oznak, kakršnega uporabljajo tudi policisti. Peljal se je namreč za škodo, ko se je v njej prižgala modra luč na zadnji šipi, ker pa tujec ni vedel, kaj pomeni ta luč, je vozilo pred seboj začel prehitevati. Voznik škode je takrat skozi okno pomolil rdečo luč in romunskemu državljanu je postalo jasno, da ima očitno opraviti s policijo, zato je sledil škodi. V krožišču pri izvozu Turnišče je iz avtomobila z lučjo izstopil moški, ki je nosil anorak z napisom Policija. Prosil je za dokumente in v angleščini ukazal, naj mu sledi do bližnje bencinske črpalke. Lažni mož postave, v krogih pomurskih policistov se ga je po razkritju prijel vzdevek honorarni sodelavec, je Romunu povedal, da je peljal prehitro in da je to prekršek, za katerega je kazen 200 evrov. Ob takojšnjem plačilu kazni mu je dal možnost plačila polovične vsote. A ker je imel tujec v denarnici le 70 evrov, mu je domnevni policist ponudil popust, ki ga je celo vpisal v plačilni nalog z naslovom izmišljene policijske postaje.

Zaradi dobrega opisa lažnega policista in registrskih oznak škode je opeharjeni Romun bržkone največ pripomogel k temu, da sta murskosoboška prometna policista dve uri zatem »kolega« dobila v primež. Znova je pri Turnišču vozil takoj za avtomobilom s tujimi registrskimi oznakami. Pregledala sta avtomobil, v katerem je bila na vetrobranskem steklu kamera, na armaturni plošči snemalna naprava in za zadnjimi sedeži modra utripajoča luč, pokrita s kapo. Pokrivalo je bilo povezano z vrvico, ki jo je 29-letnik potegnil, da se je luč razkrila, ko si je na avtocesti našel žrtev. Kapa je sicer skrivala modro luč pred morebitnimi pogledi policistov.

Hišna preiskava je bila nato zadetek v polno. Preiskovalci so namreč našli dva ponarejena plačilna naloga, radijsko postajo, anorak z napisom Policija, denar, snemalnik oziroma predvajalnik z vgrajenim ekranom, kamero z nosilcem in povezovalnim kablom, loparček z napisom Stop, policijsko kapo, našitek modre barve z napisom Policija, natisnjen zemljevid vzhodnega dela Slovenije in računalnike. »Podjetnega« mladeniča bodo policisti kazensko ovadili zavoljo izdajanja za uradno osebo in ponarejanja listin, skušali bodo tudi ugotoviti, ali ima na vesti še več podobnih podvigov, kakor tudi, kje je dobil policijsko opremo. Ker v preiskavi ni bil zelo zgovoren, zdaj policisti sami raziskujejo, ali mu je opremo dal kdo iz njihovih vrst. Preverjajo pa tudi namig, da je bil lažni policist še nekaj ur, preden so ga ujeli, na pijači s pravimi policisti.